Чт. Вер 19th, 2024

Сьогодні починається Успенський піст

1 серпня за новим церковним календарем православні віряни відзначають велике свято – винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, яке ще називають Медовий Спас.

Сьогодні ж за новим стилем починається Успенський піст. 

Традиційно в серпні православні відзначають три Спаси, Медовий Спас – перший із них. Його традиції беруть свій початок багато століть тому, одна з них – освячення меду в церкві. 

У деяких регіонах Медовий Спас також називали Мокрим Спасом, у цей день проводили обряди, пов’язані з освяченням води.

Традиційно в цей день збирали букет «маковійчик», який освячували в церкві разом із медом.

Після освячення його слід поставити в оселі, на підвіконні або покласти за образами, а коробочки маку можна повісити над вхідними дверима – щоб захистити дім від недобрих людей.

За прикметами, 1 серпня потрібно обов’язково скуштувати освяченого меду, щоб весь рік бути здоровим, а також пригостити медом інших. Звідси пішла приказка: «На Медовий Спас і жебрак медку спробує».

Також цього дня господині традиційно готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних – так увесь рік у домі буде добро. 

Медовий Спас традиційно відзначають у родинному колі, але на стіл ставлять тільки пісні страви.

Що не можна робити на Медовий Спас

Одна з основних заборон свята – робота по дому і на землі. У день Медового Спаса варто відмовитися від прибирання і інших побутових клопотів. Всі справи краще закінчити до святкового дня.

Як і в інші церковні торжества, на Медовий Спас не можна лаятися і сваритися, ображатися, бажати зла.

Ще одна заборона дня – не можна шуміти і веселитися. У народі вважають, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

«Після Медового Спаса в воду не заходять», – згідно з цим повір’ям купання у відкритих водоймах після 1 серпня може привести до хвороби. А ось у день свята ще можна зануритися.

 

Прикмети на 1 серпня

  • Якою буде погода сьогодні – такою вона буде і 28 серпня.
  • Заморозки цього дня – будуть ранні холоди.
  • Сильний вітер – до сніжної та морозної зими.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.