Сб. Лип 27th, 2024

Фото ілюстративне

14 листопада у світі відзначають День боротьби проти діабету, Міжнародний день логопеда, День «Розслабся і сяй», День операційної медсестри, Міжнародний день боротьби з незаконним обігом культурних цінностей.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

14 листопада 2023 року за новим релігійним календарем – День пам’яті святого апостола Пилипа (Філіпа), одного з дванадцяти улюблених учнів Ісуса. Його вважають наймолодшим учнем Христа. Він займався вивченням Святого Письма та проповідуванням Євангелії у Скіфії і Фригії. Люди шанували святого апостола ще за його життя, адже він вмів творити справжні чудеса. Наприклад, відомий випадок, коли Пилип воскресив з мертвих немовля.

До християнства Пилип приєднався після того, як побачив воскресіння Христа. Він пішов в народ, розповідав про Ісуса, зцілював хворих. Якось він вилікував від укусу отруйної змії дружину антипата. Та розповіла все своєму чоловікові, який злякався, що віра розповсюдиться всім містом. Тому наказав спалити помешкання, де жив тоді Пилип. Помер апостол у страшних муках.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Дні ангела у власників таих імен Олексій, Пилип, Аристарх, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Порифій, Олександр, Гаврило, Констянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро, Анна.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Пішов дощ — наступного року буде великий урожай пшениці.
Каркають ворони — до відлиги.
На Пилипа пішов дощ – можете сподіватися, що наступного року добре вродить пшениця;
Вранці на деревах іній – наступного року буде багатий урожай вівса.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 14 ЛИСТОПАДА

Не варто йти до лісу, особливо на самоті.
Не дозволено братися за рукоділля.
Заборонено починати і продовжувати ремонтні роботи.
Не можна займатися прибиранням – разом зі сміттям і брудною водою з дому можна винести удачу.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.