Сб. Вер 21st, 2024

14 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, а також мученицю Параскеву Сербську. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – розповідаємо в матеріалі.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

14 жовтня  –  день пам’яті мучеників Назарія, Гервасія і Протасія та мучениці Параскеви Сербської.

Назарій народився в Римі і походив зі знатної та заможної родини. Їхніх батьків хрестив апостол Петро, а самого Назарія – перший римський єпископ Лін. Ще юним Назарій вирішив присвятити життя служінню Христу і багатьох язичників навернув до християнства.

У Медіолані (нині Мілан) він познайомився з близнюками Протасієм і Гервасієм, які тоді були в темниці. Близнюки були відомі як чудотворці, і Назарій вирішив підтримати їх. За це його побили і вигнали з міста, і проповідник вирушив до Галлії, у місто Сім’є. Там він навернув до християнства чимало язичників і хрестив сина християнки – Келсія, який згодом став його учнем і сподвижником. Разом вони й постраждали за віру: їх схопили й піддали тортурам, кинули на поталу диким звірам і намагалися втопити в морі. Але мученики дивом залишалися неушкодженими. Вражені побаченим воїни самі прийняли християнство і відпустили Назарія і Келсія. Вони знову опинилися в Медіолані – хотіли відвідати Гервасія і Протасія. Але імператор Нерон, дізнавшись про це, наказав усіх стратити.

Преподобна Параскева (Петка Сербська) жила в XI столітті. Вона була родом із заможної родини, її батьки були християнами. Параскева з малих років слідувала християнському життю. Відомо, що якось на церковній службі вона почула слова Христа з Євангелія від Матвія: “”Якщо хто хоче піти за Мною, відкинься від себе і візьми хрест свій, і йди за Мною”. Параскева стала допомагати бідним, а після смерті батьків, роздавши майно, разом із братом Євфимієм прийняла чернецтво. Після дівчина пішла в Йорданську пустелю, де прожила до глибокої старості, харчуючись ягодами і рослинами. За два роки до її смерті до неї з’явився ангел і велів їй повернутися в рідні місця – так вона і зробила.

Святу Параскеву шанують як покровительку жіночої роботи і ткацтва, особливо в Балканських країнах.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

За прикметами цього дня судять, якою будуть осінь і зима:

  • дощ із ранку – завтра буде гарна погода;
  • тепла і сонячна погода – осінь буде затяжною;
  • сніг випав – Різдво буде без снігу;
  • північний вітер – до холодної зими, південний – до м’якої.

У народному календарі 14 жовтня – свято Параскева Брудниха. Здавна святу вважали жіночою заступницею і покровителькою. Бруднихою її прозвали тому, що в цей час починалися сильні дощі, земля розмокала і перетворювалася на бруд.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

Що сьогодні не можна робити:

готувати, прати, шити, вишивати, прасувати, робити прибирання – до неприємностей;
турбувати землю – копати, садити тощо;
голосно сміятися і веселитися – до нещасть;
вирушати в далеку дорогу – можуть чекати невдачі.
Заборони на роботу стосуються особливо жінок – цей день потрібно присвятити молитвам святій і самій собі, а всі жіночі клопоти слід відкласти на потім.

14 жовтня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Парасковія, Ігнатій, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.