Сб. Лип 27th, 2024

19 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого Авдія. Згідно з церковними переказами Авдій жив за часів першого розгрому Єврейського царства.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Сьогодні, 19 листопада, в православному календарі день пам’яті святого Авдія. Святий Авдій був пророком, який жив у дев’ятому столітті до нашої ери. Він народився в селі недалеко від міста Сихем, що на території сучасного Ізраїлю. Він був сином Гілеада, одного з вождів племені Іссахара. Авдій служив Богу з дитинства і був відданим Йому у всьому.

Авдій був свідком розколу Ізраїльського царства на дві частини: Північне і Південне. Він був придворним пророком царя Ахава, який правив Північним царством. Ахав був злим і неслухняним Богові, бо служив ідолам і дозволяв своїй дружині Ізавелі переслідувати пророків Господніх. Авдій, незважаючи на небезпеку, захищав пророків і ховав їх від гніву Ізавелі. Він також допомагав їм харчуванням і водою.

Одного разу Авдій зустрівся з пророком Іллією, який передбачив сушу в Північному царстві через гріхи Ахава. Іллія попросив Авдія повідомити Ахаву про його прибуття, щоб зустрітися з ним і вирішити долю народу. Авдій спочатку боявся, що Ахав уб’є його за це, але Іллія запевнив його, що Бог буде з ним. Авдій послухався Іллея і виконав його прохання. Завдяки його мужності і вірності Богу, він став посередником між Іллієм і Ахавом, і сприяв зверненню народу до Господа.

Авдій помер у глибокій старості, після того як виконав своє призначення від Бога. Він був похований у своєму рідному селі, де його шанують як святого.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

  • Захід сонця червоного кольору — чекайте на сильні морози.
  • Сонячна погода вказує на те, що наступного тижня похолодає.
  • Птахи летять низько — скоро вийде сонце

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Цього дня категорично заборонено лаятися, конфліктувати, сваритися. Якщо забути про цю заборону, то на сім’ю чекає негатив, який буде переслідувати її весь наступний рік. Згідно з народними повір’ями не можна залишати в Авдіїв день відчиненими двері та вікна — в будинок може пробратися нечиста сила. Краще не викидати залишки їжі, а віддати її тваринам. Інакше на вас чекає бідність.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

День ангела 18 листопада святкують чоловіки з іменами Микола, Платон, Роман.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.