Сб. Лип 27th, 2024

Фото ілюстративне

20 листопада у світі відзначають Всесвітній день дитини. За церковним календарем 20 листопада – день пам’яті святителя Прокла, архієпископа Константинопольського, а також преподобного Григорія Декаполіта.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

20 листопада 2023 року віряни вшановують пам’ять преподобного Григорія Декаполіта.

Преподобний Григорій Декаполіт народився в дека полі Ісаврійському в VIII ст.. З дитинства він полюбив храм Божий, церковні служби. Постійно з благоговінням читав Священне Писання. Щоб уникнути одруження, на якому наполягали батьки, святий таємно пішов з дому. Все своє життя він провів у подорожах: був у Константинополі, Римі, Коринфі, Солуні, деякий час подвизався в печері на Олімпі. Скрізь преподобний Григорій проповідував Слово Боже, викриваючи іконоборчу єресь, укріплюючи віру і сили православних, яких єретики в той час, гнали, мучили, кидали до в’язниць. Своїми подвигами і молитвою Григорій стяжав благодатні дари пророцтва і чудо творення. Досягнувши чистоти сердечної, він удостоївся Ангельський спів на славу Святої Тройці. Для протидії єресі іконоборства преподобний Григорій покинув монастир святого Мини, у якому подвизався догий час, і вирушив знову до Константинополя. В столиці тяжка хвороба підточила сили святого, і він відійшов до Господа у 816 році.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

20 листопада день ангела відзначають власники таких імен: Олександр, Олексій, Анатолій, Ганна, Арсен, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Макар, Микола, Тетяна.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Рано вранці пішов сильний сніг — вдень чекайте на ясну та сонячну погоду.
Тетерів сидить на верхівці дерева до сонячної погоди.
Вночі і вранці слабкий вітер, але сильний сніг — до ясної погоди.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

  • Цього дня краще не ходити до лісу, можна загубитися.
  • Не можна давати і брати гроші в борг.
  • Жінкам не можна забувати про рукоділля, так як все, що буде виготовлено сьогодні, буде міцним, красивим.
  • Не можна ганяти птахів. Їх треба погодувати.
  • Заборонено сваритися, лаятися, лихословити. 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.