Пт. Жов 25th, 2024

15.01.24

Павло Невесенко, Павло Стецюк

Рівненські рятувальники гаситимуть палаючі автівки за допомогою пожежної ковдри. Такому ноу-хау їх навчив британський колега, який подарував відповідне обладнання. Тепер рятувальники Рівненщини зможуть гасити автівки, що горять, у важкодоступних місцях. Деталі розповість Павло Невесенко.

На тренувальному полігоні рятувальників загорілася автівка. Відтак ДСНСники відпрацьовують ліквідацію пожежі. Втім роблять це не традиційним методом, а за допомогою спеціальної пожежної ковдри.

Такий метод – новинка для рівненських рятувальників. Гасити пожежу за допомогою пожежної ковдри їх навчає колега з Британії Джейсон Хал. Зізнається таким чином ліквідовують займання автівок у Європі. За допомогою ковдри рятувальники придушують полум’я, позбавляючи вогонь необхідного для горіння кисню. У такий спосіб електрокар з палаючим акумулятором можна загасити за 20 хвилин.

Пожежна ковдра досить велика – розміром 6 на 8 метрів. Її вартість 5 тисяч доларів США. Її здебільшого використовують у тих місцях, куди важко дістатися рятувальникам розповідає Джейсон Халл. Додає ковдра щільно прилягає до землі, не пропускаючи повітря і не випускаючи вогонь.

Рівненські рятувальники поки вивчатимуть як застосовувати подароване обладнання на практиці. Втім, уже оцінили ефективність такої пожежної ковдри. Гасити палаючі автівки з її допомогою – це ноу-хау не лише для Рівненщини, а й всієї України.

І хоча й такий метод гасіння для пожежників новий – з ним швидко впоралися та загасили автомобіль. Дієво та ефективно, а головне – безпечно.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.