Пт. Вер 20th, 2024

Сьогодні, 19 лютого, День Державного Герба України. Віряни вшановують пам’ять святих апостолів від 70-ти Архипа і Филимона, а також мучениці Апфії. До Нового року залишилося 318 днів.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

19 лютого в Україні святкують День Державного Герба. У нашої держави є три офіційні символи — Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн. Вони є уособленням звичаїв та традицій українського народу.

Герб для будь-якої держави має особливе значення, адже він офіційно використовується на печатках, офіційних документах, купюрах. Згідно з Конституцією України є малий та великий Державний Герб.

Малий Державний Герб України — це тризуб золотистого кольору, який розміщується на синьому тлі. Саме цю символіку затвердили 19 лютого 1992 року. Тому цей день став Днем Державного Герба України.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • На дорогах сидить багато птахів — чекайте на вологу та похмуру погоду;
  • в небі світить місяць червоного кольору — до сирої, але теплої погоди;
  • картопля почала проростати — скоро прийде весняна погода;
  • вдень йде сніг до поганого урожаю;
  • високо в небі літають ворони — буде снігопад і різке похолодання.

В давнину люди намагалися зробити цього дня якомога більше добрих справ. А ще вважалося, чим більше їжі наготуєш вдома, тим більше достатку буде у вашої родини протягом року.

ЩО СЬОГОДНІ НЕ МОЖНА РОБИТИ

Серед наших предків існувало повір’я, що цього дня не можна нікому нічого давати в борг. Якщо цю прикмету проігнорувати, можна накликати на себе нещастя. А ще 19 лютого вважається небезпечною датою, тому що можна легко наврочити людині.

ДНІ АНГЕЛА 19 ЛЮТОГО

Які сьогодні іменини: Макар, Богдан, Максим, Микита, Архип, Филимон, Дорофій, Філофея, Казимир, Євген.

Талісманом людини, народженої 19 лютого є авантюрин. Один із різновидів кварца, який відрізняється загадковим та дуже цікавим забарвленням. Здавна вірили, що авантюрин допомагає нормалізувати артеріальний тиск, заспокоїти нерви та покращити травлення.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.