Чт. Вер 19th, 2024

Дата: 27.02.2024 12:46

Кількість переглядів: 7


Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

Соціальні умови життя суспільства мають вирішальний вплив на характер етичного формування особистості. Це повністю відноситься і до пояснення протиправної поведінки неповнолітніх.

До основних причин, які обумовлюють злочини неповнолітніх, відносяться:

– негативний вплив у сім’ї (тривала бездоглядність; зайва опіка і строгість; конфліктні сімейні стосунки),

– сфера негативного проведення дозвілля неповнолітніх правопорушників (беззмістовне, бездіяльне проведення вільного часу в групі однолітків або старших товаришів разом із пляшкою спиртного, цигарками призводить до того, що такий спосіб життя стає звичкою, потім формує відповідні потреби),

– потреба в самоствердженні, вплив засобів масової інформації (інтернет, телебачення, газети, радіо).

З метою недопущення порушень неповнолітніми особами норм чинного законодавства, в рамках проведення місячника правових знань, Рівненським районним відділом №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненські області та Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Костопільської міської ради для учнів старших класів Костопільської гімназії №8 проведено груповий захід, в ході якого з неповнолітніми особами обговорено їх права та обов’язки та ознайомлено з основними видами відповідальності, яка настає у разі вчинення ними тих чи інших правопорушень.

Так, уповноваженим органом з питань пробації було наголошено, що відносно неповнолітніх, які вчинили адміністративні правопорушення,  можуть бути застосовані такі заходи впливу: попередження; штраф; оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення правопорушення, громадські роботи, виправні роботи, суспільно корисні роботи.

Відносно неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, залежно від його тяжкості, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань як штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.

Рівненський районний відділ №3 філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області попереджає: незнання законів не звільняє відповідальності, у тому числі і неповнолітніх.

Рівненський районний відділ №3

філії ДУ «Центр пробації»

у Рівненській області


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.