Сб. Вер 21st, 2024

В нашій країні, поряд із «розкрученими» туристичними регіонами, є куточки, невідомі багатьом любителям мандрів, але не менш цікаві. До останніх відноситься Рівненщина – у неї є свої численні родзинки та фішки, здатні викликати справжній захват.

Про топові місця західноукраїнської області, адміністративним центром якої є Рівне, розповідає пропонований текст.

Янова долина

Це унікальна природна локація, віднесена до семи чудес України. Її місцезнаходження – Костопільський район, село Базальтове.

І головне не те що в цьому населеному пункті вже більше ста років триває видобування базальту для вимощення майданів столиць Європи.

Тут знаходиться справжній природний феномен – так звані Базальтові стовпи, вік яких налічує близько 700 мільйонів років. Одні з них мають висоту, що трохи перевищує пів метра, інші – сягають майже 30 метрів. Деякі стовпи мають форму чотиригранну, інші – восьмигранні.

Науковці будують різні версії щодо походження такого дива – однозначної думки нема.

А поруч із ним знаходиться смарагдове озеро неймовірної краси. Воно з’явилось внаслідок затоплення водами підземних джерел котловану від видобутку гірської породи.

Дубенський замок

Стародавня цитадель, розташована в місті Дубно, є однією з найстаріших і найміцніших фортець на всьому Європейському континенті та справжнім шедевром середньовічного зодчества.

Замковий комплекс, що включає палац Острозьких, маєток Любомирських та головний надбрамний корпус із трьома поверхами, оточений двома глибокими ровами, що підвищували його обороноздатність.

Оскільки замок був надзвичайно багатим, цей форт постійно намагались захопити вороги. Він пережив сотні нападів ординців та московитів. Проте спроби загарбників заволодіти неприступною цитаделлю щоразу виявлялися марними.

Під час екскурсі до такої овіяної легендами пам’ятки гіди розповідають туристам чимало і гіпотез, і науково підтверджених фактів про події з минулого життя цієї твердині.

За даними письмових джерел, Дубенський замок у кам’яному варіанті був побудований за розпорядженням Костянтина Острозького в 1498 році, а до цього форт був дерев’яним.

Тунель кохання

Місце, що приваблює не тільки романтичні пари, але й є предметом обожнювання гостей усякого віку та з різних куточків планети.

Знаходиться тунель кохання, що являє собою зелений коридор протяжністю 5 км, неподалік селища Клевань. Такий прохід правильної, досконалої геометричної форми арки, що утворили дерева, є маршрутом туристичного потягу. У ньому прокладена залізнична колія на дві рейки.

Відвідування даної локації носить для закоханих символічне значення. Вона вже стала традиційним місцем для весільних фотосесій та набула знаменитості всесвітнього масштабу після знімання у тунелі короткометражного фільму японським режисером Акійоші Амазакі.

Прекрасний цей куточок у будь-яку пору року: навесні в ньому тонко відчувається пробудження природи, влітку тут буяє пишна зелень, восени тунель вражає розмаїттям яскравих барв, а холодної пори року в ньому відкривається справжня зимова казка.

Фосфатні гори

Поруч із селом Рубче можна помилуватися незвичайними краєвидами білих гір, що є фосфогіпсовими териконами.

Походження такої локації цілком прозаїчне: вона є нічим іншим, як насипами хімічних відходів підприємства «Рівнеазот». Завод цей виробляє фосфорну кислоту, що є необхідним інгредієнтом для мінеральних добрив.

Загалом у відповідному місці звалено більш ніж 15 мільйонів тонн такої маси. Думки науковців щодо впливу цих штучних гір на екологію розбігаються, проте для здоров’я людей штучні гори точно небезпеки не представляють.

Оскільки локація виглядає просто фантастично та сусідує з мальовничими озерами, вона вабить фанатів селфі і професійних фотографів. Зображення фосфатних білих гір стали настільки популярні, що їх можна знайти навіть в Гугл Картах.

Благовіщенський костел

Храм, зведений в архітектурному стилі раннє бароко, можна знайти містечку Клевань. Фундатором будівництва святині став князь Юрій Чорторийський.

Першочергова версія даної римо-католицької церкви, збудована в 1590 році, після майже 200 років свого існування була знищена пожежею. Відновлювали котел упродовж 8 років.

Відомо, що під цією величною спорудою знаходяться підземелля, що слугують приміщенням для родової усипальниці князівської династії, його колишніх власників.

Виглядає така сакральна пам’ятка, споруджена з цегли, що має три нави та вівтарну абсиду, лаконічно й дещо суворо. Вона вважається місцем загадковим та містичним.

Це далеко не повний перелік визначних місць Рівненщини, цікавих для туристів, але відповідні куточки допитливим мандрівникам варто відвідати обов’язково.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.