Пн. Жов 21st, 2024

11.04.24

Ольга Данілюк, Павло Стецюк

Наймолодша серед фельдшерів-рятувальників. 21-річна дубенчанка працює медиком в одному із відділень пожежно-рятувальної частини у Рівному. Чому обрала таку професію, дивіться далі у сюжеті.

Одного разу виїжджали діставати песика з котловану, іншого разу їздили діставати песика з закинутого каналізаційного люка, – розповідає Катерина Кулеша, фельдшер-рятувальник.

Однак, такі виїзди, які закінчуються хепіендом, рідше виняток в роботі фельдшера-рятувальника.

В мене перший виїзд був у ДТП з потерпілими, із загиблими. По відчуттях переповнював з одного боку адреналін, бо ти розумієш, що ти мусиш допомогти, але ти вже нічого не можеш зробити, а з іншого боку ти сприймаєш цю ситуацію просто розумієш це робота, – каже Катерина.

Хоч робота не з легких, зате з цікавих, додає дівчина.

Ну я особисто в стаціонарі не працювала, але під час проходження практики переддипломної це однакова робота, ти кожного дня робиш одне й те саме. Це не для мене. Робота фельдшера-рятувальника ідеально поєдналася з моїм бажанням до якихось неординарних ситуацій. Якщо порівнювати із стаціонаром, специфіка абсолютно інша. Мої бажання ідеально поєдналися до ліквідації певних неординарних ситуацій і моєї освіти.

Колеги роботою Катерини задоволені.

Катерина це молодий фахівець, вона працює у нас 2 рік, зарекомендувала себе з хорошої сторони, молодець, – каже Олександр Олійник, командир відділення пожежно-рятувальної частини.

Коли на надзвичайні події разом із рятувальниками виїжджає і фельдшер-рятувальник, він може надати кваліфіковану першу допомогу, тим самим врятувати життя потерпілим.

Ми як правило приїжджаємо перші. Швидка ще в дорозі, ми вже деблоковуємо потерпілих, якщо у нас є фельдшер-рятувальник він зразу може надати першу домедичну допомогу, якщо потрібно – непрямий масаж серця, штучне дихання, накласти шийний комірець, на таких виїздах дуже допомагає і допомагає зберегти життя людям, – говорить Олександр Олійник.

Усе необхідне для порятунку людей знаходиться в ось такій не малій та не легкій аптечці.

Сумка Р1 використовується для надання невідкладної допомоги потерпілим. Вона містить у собі все необхідне: як перев’язувальні матеріали, так і засоби для надання першої невідкладної допомоги. У своєму складі вона наповнена, містить перев’язувальний матеріал, аспіратор, антисептичні розчини, також є гемостатичні пов’язки.

Окрім свого обладнання Катерина має знати і вміти працювати з обладнанням, яке є у машині, на якій разом з колегами дівчина виїздить на надзвичайні ситуації.

Як на мене, це є основними двома відділами автомобіля сармес. Бо містять елементи для розбивання скла, комплекти для фіксації вантажних автомобілів, блоки для стабілізації, противідкотні опори і комплект гідроелектрообладнання. Це обладнання найчастіше використовується при ДТП: різак, розжим, домкрати, установки, які дають утримувати відрізану арку із чимось, що дає опору. Гідроелектроінструмент використовується найчастіше. Гідравлічний інструмент під’єднується до маслостанції за допомогою цих шлангів і тоді ми можемо ними вже працювати.

І це не єдине обладнання, яке є в авто і яким повинна вміти користуватися Катерина. Свою роботу дівчина любить за непередбачуваність та адреналін, який можна отримати чи не на кожному чергуванні.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.