Нд. Жов 6th, 2024

Будучи найстарішим французьким бренді, можна було б очікувати набагато більшого інтересу та обізнаності про арманьяк у всьому світі. Однак, оскільки величезні маркетингові бюджети коньяку забирають основну увагу, не дивно, чому ми дуже мало чуємо про цей насичений і ароматний напій. Зважаючи на це, арманьяк не слід оцінювати за таким часто використовуваним терміном, як «гладкість», який нічого не говорить про багатство, насиченість, стійкість чи збалансованість – якості, які визначають цей чудовий напій.

Виробництво арманьяку – терруар має значення

Навіть у класифікації найнижчого класу арманьяк пропонує дуже насичений ансамбль складних смаків і це частково можна пояснити перегонним дистилятором аламбік. Багатьох може здивувати, що більш дешеві сорти арманьяку виготовляються за допомогою перегонних апаратів подвійної дистиляції, подібних до тих, що використовуються для виробництва віскі. Дистилятори Alembic дозволяють значно більше дистилювати або конденсувати в одному дистиляторі, що може давати більш чистий кінцевий дистилят. Насиченість дистиляту пояснюється його дуже низьким % ADV, який становить лише 65%. Залежно від типу дистиляцій, що використовуються, дистиляти віскі можуть досягати 97,5% ABV%. Цей дуже чистий алкоголь має майже нейтральний смак, оскільки він міститиме лише 2,5% ароматизованої води порівняно з арманьяком, який дистильовано до 65% ABV.

Як і коньяк арманьяк – це спирт на основі винограду. На першому етапі процесу дозволяється зброджувати сік десяти сортів винограду у вино. У списку немає червоних сортів, але дозволено Мозак Розе. Традиційно домінуючими сортами є Baco 22A, Ugni Blanc, Folle Blanche і Colombard. З огляду на низку сортів, концепція терруару відіграє важливу роль для арманьяку.

Правила виробництва суворо контролюються Bureau National Interprofessionnel de l’Armagnac (BNIA), які є хранителями бренду Armagnac і контролюють його якість. Такі добавки, як цукор і кислоти, не допускаються для усунення недоліків у вині, яке буде дистильовано. Крім того, діоксид сірки не можна використовувати для стабілізації вин, що пройшли свіже бродіння. Це спонукає виробників дистилювати свої вина раніше, що призведе до отримання чистішого та свіжішого дистиляту. Використання барвноиків, яке дозволено в багатьох країнах-виробниках віскі, заборонено, оскільки виробництво невелике, і не потребує стандартизації партій з року в рік.

Класифікації арманьяку

Класифікація арманьяку подібна до класифікації коньяку, починаючи з ***, VS, VSOP, Napoleon, XO та Hors d’âge. Арманьяк також можна розливати в пляшки із зазначенням віку, де вказано вік наймолодшого спирту в купажі. Якщо вказано Vintage, то це рік збору врожаю. Версії міцності в бочці під назвою Brut de Fût також виробляються в деяких більш відомих будинках.

Три основні AOC арманьяку — Bas-Armagnac, Haut-Armagnac і Armagnac-Ténarèze, які займають 67%, 1% і 32% площі вирощування відповідно. Bas-Armagnac набагато більш поширений, тоді як Armagnac-Ténarèze поширюється за кордоном набагато менше. Якщо Armagnac загалом вважається бренді з насиченим смаком, то Armagnac-Ténarèze є кроком вперед, будучи ще багатшим і, як правило, потребує більш тривалої витримки, але чекати, безумовно, варто.

Арманьяк, який є сумішшю більш ніж одного з перерахованих вище AOC, класифікується просто як AOC Armagnac. Як і у випадку з солодовими віскі, які не є односолодовими, арманьяки AOC аж ніяк не є гіршими продуктами, оскільки поєднання різних терруарів може насправді сприяти складності та глибині смаків. З 2005 року була представлена ​​п’ята категорія Blanche Armagnac AOC для більш легкого та освіжаючого стилю невитриманого арманьяку. Проте, після оголошення як Бланш Арманьяк, він не може бути перетворений на витриманий Арманьяк у бочці, навіть якщо попит на продукт низький.

Цікаво відзначити, що витримка арманьяку в деревині стала несподіваним результатом британського контролю тихих вин, що проходять через Бордо. Ґасконь, серце Арманьяка, розташоване далі на південь від Бордо вздовж річки Гаронна, підступні голландці планували створити лазівку навколо вільного проходу невитриманого Eaux-de-vie, що торгується. Проблема полягала в тому, що тоді арманьяк у невитриманому вигляді був дуже суперечливим. Ця проблема перетворилася на приховане благо, коли надлишок невитриманих запасів перетворився на набагато кращий спирт після тривалого зберігання в деревині, і таким чином народилася нова категорія.

Висновок

Існує безліч варіантів міцного алкоголю, але саме арманьяк займає свою особливу позицію. Йому є що вам запропонувати. Благородний та глибокий, вишуканий та багатий – він терпляче чекає, коли стане вашим вибором. Варто відмітити, що арманьяк буде чудовим подарунком для поціновувача хорошого алкоголю.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.