Пт. Вер 27th, 2024

Чим, на його думку, закінчиться війна

На фото Френсіс Фукуяма. Світлина з відкритих джерел

Американський професор, філософ та дослідник питань політики та міжнародних відносин Френсіс Фукуяма розповів, що звільнення території України до кордонів 1991 року є дуже складним завданням. До того ж, швидше за все, на нас чекають переговори не про мир, а про припинення вогню.

– Я не думаю, що у вас буде щось на кшталт перемоги 1945 року, коли Україна увійде до москви, а путін закінчить життя самогубством. Цього не станеться. Понад те, я вважаю, що здатність України звільнити всю територію у кордонах 1991 року – це дуже складне завдання на даному етапі. Та водночас для будь-якого українського лідера є політично неможливим підписати таку мирну угоду, яка віддасть росії хоч метр української землі, – пояснив політолог.

На його думку, припинення вогню без згоди України на територіальні втрати є можливим.

– Це, я вважаю, саме те, над чим треба працювати. Тому що, як я вже сказав, зараз малореально, що кожен метр вашої території буде звільнений військовим шляхом. Росію треба стримувати від нового нападу. Адже Україна не буде прагнути поновити війну після перемир’я. Це зробить росія, – додав Френсіс Фукуяма.

На сьогодні великою проблемою є продовження ракетних обстрілів українських міст.

– Це не дає стабільності. А якщо у майбутньому росіяни і далі запускатимуть 100 ракет туди, 100 сюди – це ж не буде дієвим перемир’ям, правда? Потрібна домовленість, що призведе до реального припинення вогню між сторонами. Після цього в України має бути спосіб стримати можливість відновлення повномасштабної війни. Тут стає дуже важливим вступ до НАТО або якийсь еквівалент членства – наприклад, тверда військова гарантія, – підкреслив політолог.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.