Пт. Жов 11th, 2024

 Як розшукувати зниклого безвісти чи полоненого, аби не нашкодити йому, як, розшукуючи зниклого, не стати жертвою шантажу або шахраїв, куди і з якими документами звертатися за грошовою допомогою, розповіли представники військових частин 7071, 7032 та працівники СБУ 10 жовтня на зустрічі з родинами в Костополі.

Це перша від початку повномасштабного вторгнення зустріч з родинами зниклих безвісти, полонених та померлих воїнів, яку провела військова частина 7071. Запрошені працівники СБУ аргументовано розповіли, яким чином встановлюють, що той чи інший військовий насправді потрапив у російський полон, як його ідентифікують та вносять до списку на обмін. Як правильно обрати фото зниклого для пошуку через соцмережі, щоб не нашкодити та не погіршити становище воїна, який перебуває у полоні.

Іноді родичі, розшукуючи зниклого, стають жертвами ворожого шантажу. Їм можуть давати вказівки нищити майно на військових або на цивільних об’єктах, погрожуючи побоями чи вбивством полоненого. Трапляється, що контакти родичів беруть з телефону військовополоненого й самі телефонують або пишуть. Працівники СБУ радять не відмовлятися категорично й одразу повідомити їм, аби не нашкодити тому, хто в полоні, й самому не опинитися на лаві підсудних.

З таких питань потрібно телефонувати в управління СБУ у Рівненській області  0362 624 343 (цілодобово)
Крім оформлення виплат, жінок, яким відомо про загибель їхніх чоловіків та синів, але вони числяться зниклими безвісти, цікавило питання вивезення тіл з місць загибелі. На що військові повідомили, що наразі воїн вважається зниклим безвісти до моменту вивезення та ідентифікації тіла за будь-якою його частиною.


Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.