Нд. Вер 22nd, 2024

Як пише Клименко, затриманий причетний до щонайменше трьох таких злочинів. Зрадник активно спілкувався з представниками російських спецслужб й виконував завдання терористів.

“Інформація про підриви на АЗС у Харкові почала надходити з березня 2023 року. Зафіксовано два таких випадки. У серпні цього року невідомий підірвав ще й залізну колію, пошкодивши полотно. Зловмисник використовував саморобні вибухові пристрої”, – пише міністр.

Наприкінці вересня диверсант намагався підірвати ще один об’єкт, втім, правоохоронці вчасно знешкодили вибухову закладку. Вчора, 10 жовтня, зрадника затримали під час спроби підірвати АЗС у Харкові.

Що кажуть в СБУ

Згідно з даними Служби безпеки України, зрадник, згідно з вказівкою терористів, готував підрив двох автозаправних станцій у Харкові та в інших регіонах України.

Для вчинення диверсій він планував використати саморобні вибухові пристрої, які зберігав у спеціально облаштованому схроні на території одного з лісових масивів регіону.

Фото: Готував підрив АЗС з численними жертвами. В Харкові затримали “на гарячому” диверсанта (t.me/SBUkr)

“Відповідно до задуму російської воєнної розвідки підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення та поширення панічних настроїв у прикордонних регіонах”, – пише пресслужба.

Диверсанта було затримано “на гарячому” під час закладання ним вибухівки під бочку з газом на одній з АЗС. Під час затримання було одразу деактивовано вибуховий пристрій, який складався з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму з електродетонатором.

Фото: Готував підрив АЗС з численними жертвами. В Харкові затримали “на гарячому” диверсанта (t.me/SBUkr)

“Також викрито факти причетності затриманого до вчинення серії інших диверсій в Харківській області. Серед них – підрив колії на залізничній станції та вибухи на двох місцевих автозаправних станціях”, – додає СБУ.

Диверсантом виявився колишній співробітник розформованої міліції, який через суд намагався поновитися на колишній посаді. Після початку повномасштабного вторгнення терористів зрадника завербували представники розвідки терористів.

Під час обшуків виявлено:

  • майже 5 кг пластиду;
  • детонатори;
  • годинниковий механізм до вибухівки;
  • 2 бойові гранати Ф-1 та РГД-5;
  • револьвер;
  • майже 900 тисяч готівки у гривневому еквіваленті.

Що йому загрожує?

Диверсанту повідомили про підозру за ст. 113 та ст. 263 Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.