Пт. Жов 18th, 2024

До Дня працівників освіти практичний психолог Костопільського Інклюзивно-ресурсного центру №2 Костопільської міської ради Анна Воробей одержала від голови Рівненської ОВА Олександра Коваля відзнаку за внесок у розвиток ментального здоров’я. Незадовго до цього психологиня стала консультантом Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, спрямованої на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я.

Анна Воробей працює в Інклюзивно-ресурсному центрі з березня 2020, від початку роботи цього закладу. Нині тут займається понад 30 дітей з особливими освітніми потребами, освітні труднощі яких визначають не за медичними діагнозами, а комплексним психолого-педагогічним обстеженням фахівці самого центру. 

«Ми використовуємо різноманітні методики для розвитку пам’яті, мислення, концентрації уваги, комунікативних навичок, а також дрібної та загальної моторики у дітей. Кількість занять визначаємо індивідуально для кожної дитини. Наші висновки сприяють створенню інклюзивних груп і класів у навчальних закладах міста. Нині такі класи функціонують у всіх міських школах», – розповіла Анна Воробей.

Крім роботи в центрі, Анна в рамках проєктів надає психологічну підтримку дружинам військовослужбовців, жінкам, які втратили чоловіків на війні, та матерям, котрі пережили втрату синів. Вона також навчається на психотерапевта й розробила кілька власних психологічних інструментів, зокрема, метафоричні асоціативні картки для дітей і дорослих. Зараз працює над створенням трансформаційної гри для дорослих.

«Я також працюю в проєктах, які надають безкоштовну психологічну допомогу тим, хто не може собі дозволити платні послуги. Постійно шукаю можливості долучитися до ініціатив, які є важливими для мешканців нашої громади – як дорослих, так і дітей», – зазначила також Анна Воробей.


Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.