Нд. Вер 22nd, 2024

Для вимірювання рівня глюкози у крові в організмі людини, яка хворіє на діабет, у багатьох країнах світу використовують спеціальні тести-смужки. Він доступний, легкий у користуванні та дозволяє зробити швидку перевірку стану, не виходячи з дому.

Які тести та кому їх надають безкоштовно

Від 8 жовтня в Україні отримати тести-смужки для глюкометрів зможуть усі пацієнти з цукровим діабетом I типу – через програму реімбурсації, тобто безкоштовно або з невеликою доплатою.

Зараз в переліку реімбурсації вже налічується 23 найменування тестів-смужок. Їх повну чи часткову вартість наразі відшкодовує держава.

Як отримати тести-смужки безкоштовно

В першу чергу вам знадобиться електронний рецепт від сімейного чи лікуючого лікаря – ендокринолога. Також його виписати може дитячий ендокринолог, терапевт або педіатр – будь-якого медзакладу, який працює з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ).

На тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій такі тести-смужки можуть відпускатися за паперовими рецептами за потреби.

Далі з цим рецептом вам потрібно звернутися до аптеки, яка має договір с НСЗУ за програмою “Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові”. Знайти таку аптеку у вашому регіоні проживання можна за оцим посиланням.

У аптеці ви зможете отримати тести-смужки в рамках програми реімбурсації – безкоштовно або з невеликою доплатою.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.