Пт. Вер 20th, 2024

Православна церква України 21 жовтня за новим стилем вшановувала пам’ять преподобного Іларіона Великого, єпископа Меглінського, а також преподобного Іларіона з Києво-Печерських Дальніх печер

Наші предки в це народне свято чекали похолодання. У Київській Русі до кінця жовтня часто випадав перший сніг, а будинках розтоплювали печі. Селяни переодягалися в шуби і кожухи. З возів люди пересідали на сани.

У народі дата 21 жовтня здавна вважається нещасливою для подорожі. Ймовірно, таке марновірство пов’язане з тим, що погода в цей період була непередбачуваною. Дощі і сніг постійно змінювали один одного, а стежки то замерзали, то покривалися брудом. Підвищувався ризик загрузнути і не зуміти зрушити з місця.

Жінки в народне свято 21 жовтня займалися купівлею, пошиттям і ремонтом зимового одягу і рукавиць. Чоловіки утеплювали стіни і дах будинку, чистили і заповнювали льох, зміцнювали паркан, заготовляли дрова. У наших предків тривав період підготовки до зими. Молодь гуляла весілля.

У свято 21 жовтня проводили незвичайний ритуал для одужання хворої людини. Для цього на найближчому перехресті викидали пасмо волосся хворого.

ЩО СЬОГОДНІ НЕ МОЖНА РОБИТИ

Не можна в цей день шкодити природі: ламати гілки, смітити на вулиці, рубати дерева, плювати на землю, полювати, ображати тварин. За прикметами, людина, яка зашкодить природі в цей день, буде страждати від болю в кістках і суглобах.

У цей день підвищується небезпека зустрічі з обманщиком або шахраєм. Не варто довіряти незнайомцям і малознайомим людям, ходити до них в гості або запрошувати до себе додому, вихвалятися і розповідати про свій заробіток і платити за послуги невідомим людям.

За прикметами в Ілларіонів день не можна приймати подарунки від незнайомих людей, оскільки разом з презентом можна перейняти на себе хвороби дарувальника.

Не варто в цей день думати про погане, налаштовувати себе на негатив, занурюватися в невеселі думки і весь день проводити в сльозах.

Не можна 21 жовтня вирушати в далеку дорогу – велика ймовірність виникнення проблем в дорозі. Якщо ж подорож не можна відкласти, то перед нею варто тричі прочитати про себе молитву “Отче наш”.

ПРИКМЕТИ ПОГОДИ 21 ЖОВТНЯ

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Зірки яскраво сяють – до гарної погоди, тьмяно – до негоди.
  • Якщо день сонячний, але морозний, то до кінця жовтня буде перший снігопад.
  • Ранковий туман віщує теплу і сонячну погоду.
  • Дерева і трава вкрилися інеєм – скоро ще сильніше похолодає.
  • Хмари пливуть низько – до морозу.
  • Якщо домашня худоба почала вести себе неспокійно і часто кричати, то варто чекати негоди.
  • Миші риють нори з півдня – до суворої і сніжної зими.
  • Дятел посилено стукає по деревах – до ранньої і холодної зими.
  • Якщо подув теплий вітер, то скоро буде відлига.
  • Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 21 ЖОВТНЯ

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іларіон, Сергій, Василь, Пелагея, Олексій, Анатолій, Захар, Яків, Микола.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.