Чт. Вер 19th, 2024

30.10.23

Ілля Томашевський, Павло Стецюк

Щороку в Україні понад 100 тисяч. Така невтішна статистка випадків інсульту. Нині, ж триває Всесвітній тиждень цього захворювання. Лікарі розповідають про симптоми, наслідки, а головне, як запобігти інсульту. Більше про це дивіться далі.

Надія Миколаївна розповідає про симптоми інсульту, які з’явилися в неї. 78-річна жінка навіть і не підозрювала про захворювання. На не ладне звернули увагу її діти й викликали швидку.

Лікарі, кажуть Надії Миколаївній пощастило. Адже при виявленні перший симптомів інсульту – потрібно негайно звернутися до лікарні.

Зараз стан пані Надії стабілізувався. Лікарі кажуть, кількість пацієнтів з інсультом цьогоріч зросла порівняно із попередніми роками. Лише зараз їх 28 у відділені. Доводиться працювати із перевантаженням.

Щодо причин такої статистики Олександр Погребняк виділяє кілька факторів. Один з них основних це стрес через війну. Інший – покращена робота медиків, щодо виявлення захворювання. Ба більше, кількість летальних випадків зменшилась.

Лікарі кажуть, змушені регулярно проводити інформування населення щодо захворювання. Адже це допоможе зберегти більше життів. Тренінги проводять навіть у школах.

Щоб легко запам’ятати симптоми лікарі нагадують про просту шкалу, яка називається МОЗОК.

А щоб запобігти інсульту лікарі кажуть необхідно вести активний спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок, вимірювати рівень холестерину та контролювати артеріальний тиск.

Читайте також: Наші бійці професійно знищують російську десантуру

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.