Пн. Вер 23rd, 2024

фото ілюстративне

На собівартість будівництва впливає здорожчання будівельних матеріалів та складнощі з пошуком робочої сили через те, що значна частина чоловіків будівельних професій або виїхала з області будівництва, або захищає Україну зі зброєю в руках.

 Інформують аналітики ЛУН.

Кількість виставлених на продаж житлових комплексів на первинці напряму пов’язана з віддаленістю від фронту. Так найбезпечніші західні регіони мають 80-90 і більше відсотків відкритих відділів продажу відносно рівня до вторгнення.

Темпи введення в експлуатацію загалом очікувано зменшуються. Якщо 2022 добудовували розпочате раніше, то 2023 вже демонструє більш реальний стан речей по областям.

Київ втратив 15% у об’ємах введеного в експлуатацію житла відносно перших трьох кварталів 2022 року. Київська область втратила аж 35%. Львів втратив 38%, а Одеса здала на 6% більше. Дніпро також підріс в статистиці і додав 4%.

У Рівному в 2023 році кількість квартир, які було введено в експлуатацію, знизилась на 46% у порівнянні з таким самим періодом 2022 року.

Такий стан речей при відновленні попиту, ймовірно, приведе до дефіциту нових метрів, особливо для охочих взяти пільгову іпотеку єОселя під 7% річних від держави. Обмеженням програми для всіх груп населення є вік будинку – не більше 3 років, що разом зі скороченням будівництва з початку вторгнення, відчутно зменшує кількість доступних варіантів.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.