Пн. Вер 23rd, 2024

22.12.23

Ольга Данілюк, Андрій Дейнега

З 1 січня на Рівненщині здорожчає проїзд у приміських та міжміських маршрутках. Принаймні на цьому наполягають перевізники. Відповідні звернення вже направили в управління інфраструктури. Чим аргументують підняття вартості проїзду і на скільки він може здорожчати, дивіться далі у сюжеті.

З нового року піднімається мінімальна заробітна плата, буде становити 7 100 і з 1 квітня 8 тисяч. Це підвищення податкового навантаження на перевізників. Друге питання: проблема з паливно-мастильними матеріалами, вони так само піднялися в ціні. Третє це запчастини, які не лише піднялися в ціні, але і на сьогодні є дефіцит запчастин. Ну і ще одне питання, яке так само впливає на ці процеси автостанції підняли плату по договорах за надання автостанційних послуг, каже Валентин Демчук, президент “Союзу перевізників України”

Ще одним фактором стало і те, що держава не покриває перевізникам витрат за перевезення пільговиків. Натомість зобов’язує їх возити безплатно.

Ну і не вирішене питання з пільговим перевезенням пасажирів, яких на сьогодні стає все більше. По моїй інформації по Україні більш як 60% населення мають пільговий проїзд. Ці пільги встановлюються законами верховної ради, а місцевий бюджет такої компенсації не передбачає, – додає Валентин Демчук.

Тому у свою чергу перевізники хочуть аби вартість проїзду в приміських та міжміських внутрішньообласних маршрутках піднялася.

Ми орієнтуємось по нашим сусідах, це Волинська область, на сьогоднішній день там затверджено тариф 1,80 за кілометр. Я не думаю, що він буде вищий у нас. Хоча розрахунки подаються на вартість 2-2,20 за кілометр. Те, що рахують перевізники. 

Разом з тим водії кажуть, на кількість пасажиропотоку значною мірою впливають нелегальні перевізники. Це при тому, що з початком великої війни і так значно скоротилася кількість пасажирів у маршрутках.

Пасажири звісно не в захваті. Зростання проїзду – вдарить по їхніх гаманцях, але їздити все ж доведеться.

Водночас вартість проїзду в громадському транспорті міста поки залишиться без змін.

На сьогодні звернень від перевізників ще немає. Розмови ширяться, але ніяких змін не відбувається. Коли будуть аргументовані подані нам документи тоді буде вивчатися ситуація. Якщо буде потреба, тоді будуть підняті тарифи, – прокоментував Василь Сливка, начальник управління транспорту та зв’язку Рівного.

В управлінні інфраструктури та промисловості Рівненської ОВА зазначають, хоч перевізники подають розрахунки на 2 гривні 20 копійок за кілометр, в ОВА переглядатимуть підвищення тарифу лише до 1 гривні 90 копійок. Тобто на 18 відсотків. Пов`язано це з фінансовою спроможністю населення. Крім того, додають, окремі перевізники звертаються до них щодо припинення перевезень на окремих маршрутах чи рейсах у зв’язку із їх збитковістю.

Читайте також: Обшуки, новий колега та гроші для ЗСУ: як пройшла остання в році сесія Рівненської облради? (ВІДЕО)

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.