Сб. Лип 27th, 2024

Більшість вважають, якщо тварина проживає вдома, вона повністю захищена від хвороб і вакцинація зовсім не потрібна. Тим не менше, захворювання набагато простіше попередити, ніж потім лікувати. Тому вакцинами нехтувати не можна (якщо ви любите свого котика або собаку).

Які хвороби можуть вражати домашніх тварин?

Якщо тварині не поставити вакцину, вона зможе захворіти навіть вдома. Нерідко людина сама може заразити свого улюбленця в наступних ситуаціях:

  • це була знайдена вулична тварина,  а також у випадку перетримки (коли ні ви, ні сам господар не має інформації, чи вакцинована тварина);
  • під час підкормлювання вуличних тваринок,  збудник хвороби може потрапити в квартиру та на домашнього кота або собаку через взуття або елементи одягу;
  • під час поїздки до приватного будинку або прогулянки на вулицю (стосується тих тварин, які проживають в квартирі та самостійно не виходять до вулиці);
  • при зверненні до ветеринарної клініки, де велика черга та всі тварини чекають в одному приміщенні.

Собаки вважаються схильними до захворювання сказом, чумою, гепатитом, ентеритом, парагрипом, лептоспірозом.

Що стосується котів, то найбільш популярними хворобами є сказ, панлейкопенія (котяча чума), ринотрахеїт, кальцивіроз.

Вакцини від захворювань є обов’язковими. Вчасно проведена вакцинація максимально захищає тварину від вірусів на інфекцій. У випадку, якщо кіт або собака все ж таки захворіють, хвороба буде протікати легко та швидко.

Схема вакцинації собаки та кота

Якщо ви тільки взяли тваринку і ще не знаєте, де саме найкраща ветеринарна клініка у Львові для вакцинації, на допомогу прийде сервіс VETHUB. З його допомогою можна знайти ветеринара (в тому числі, й спеціаліста вузького профілю) або клініку поруч з вами, а також записатися на діагностику в режимі онлайн.

Схема вакцинації собаки виглядає наступним чином:

  • вік 2 місяці– перша вакцина від чуми, інфекційного гепатиту, парвовірозу, парагрипу, лептоспірозу та аденовірозу;
  • вік 3 місяці – повторна вакцина від тих самих загальних вірусів, а також сказу;
  • вік 3,5 місяці – ревакцинація проти загальних вірусів.

Після цього вакцинацію потрібно робити раз на 12 місяців. Після вакцин тварині потрібно влаштувати карантин і не вигулювати, щоб уникнути контакту з іншими собаками.

У котів схема вакцинації також існує:

  • 8 тижнів – вакцина від панлейкопенії, кальцивірозу,  ринотрахеїту;
  • 2,5-3 місяці – вакцинація від тих самих вірусів;
  • 3 місяці – перша вакцина від сказу.

Надалі всі необхідні щеплення потрібно робити один раз в рік.

Якщо потрібно вакцинувати вже дорослу тварину, і раніше вакцинації не було,  ветеринари рекомендують щеплення двічі з інтервалом в 3-4 тижні.

Вакцинація є одним із найбільш надійних методів захисту домашнього улюбленця. Для кошенят та цуценят існує графік  щеплень, що стосується дорослих тварин – ветеринар призначає індивідуальний графік.

Самостійно робити вакцинації суворо заборонено.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.