Пт. Вер 20th, 2024

Куперман Ісер Йосипович – це ім’я точно знайоме всім дотичним до світу шашок. Та навіть фанати цього геніального спортсмена не знають деяких моментів з його біографії. Наприклад, коли мова заходила про місце народження, то шашковий король відповідав, що він з «Чорнобиля». Дехто сприймав це за жарт. А даремно, бо Куперман справді народився у селищі, яке опинилося в «закритій зоні» після аварії на ЧАЕС. Станом на сьогодні можна стверджувати, що невеличкого містечка не існує, все поглинув «Чорнобиль», про це пише видання Мій Київ.

Спортивна кар’єра з 18 років пішла в гору і це не дивно, бо шашками Ісер займався з дитинства. Багато перемог і титул чемпіона СРСР вивів Купермана на міжнародну арену і вже в 1958 році він став чемпіоном світу. Як би сказали сучасники, Ісер не тільки присвячував багато часу вдосконаленню своєї майстерності в грі в шашки, але і приймав інші виклики. Як, наприклад, вивчення іноземних мов. Мотивацією до цього стала вечеря в голландському ресторані, який виявився спеціально призначеним для домашніх улюбленців. Після того як спортсмен тут повечеряв, він вирішив що знати іноземну мову не просто треба, а життєво важливо. Щодо цього випадку, то портрет зірки світу шашок до сих пір висить в тому самому ресторані. А мови… Куперман після цього вільно розмовляв німецькою та англійською… Що значить вдала мотивація, а тут видання Мій Харків.

Особливості життя в СРСР

Як і більшість громадян СРСР Куперман жив у комунальній квартирі. У невеличкій кімнаті тіснилися чемпіон світу з шахів, дружина і двоє дітей. І навряд чи хтось на це звернув би увагу (з можновладців), якби у 1959-му році відомий гросмейстер Ван Дейк не захотів відвідати свого «колегу-суперника». Ну не приводити ж іноземного гостя в комуналку… В результаті буквально за добу родина Куперман отримала трикімнатну квартиру в центрі Києва.

Безперечно, життя в окремій квартирі набагато краще, але з комуналкою у Ісера Йосиповича були свої спогади. От як випадок з «людьми в чорному», які одного дня прийшли за спортсменом. Сусіди перелякалися, бо такий візит нічого доброго не віщував. Та виявилося «забрали» Купермана не «кудись», а до самого Хрущова, який просто ніяк не міг справитися з простеньким шашковим завданням, розміщеним у газеті.

Всі титули чемпіонські Куперман відстоював у складних поєдинках. Хіба що одного разу він став чемпіоном «автоматично», бо суперник не з’явився на зустріч. Ніхто не поцікавився причиною, чому сенегалець Баба Сі не прийняв виклик гросмейстера і автоматично підтвердили чемпіонський титул Купермана. Багато років потому сам Куперман ініціював розслідування чому саме Баба Сі не прийшов на зустріч і виявилося, що він банально не отримав запрошення від радянської федерації шашок. Після розгляду інциденту було вирішено присвоїти чемпіонський титул сенегальцю, але при цьому не знімати його з Купермана. Отож 1986 році було два чемпіони світу з шашок.

В спортивному житті СРСР все частіше виникали ситуації, коли спортсмени, які поїхали на змагання за кордон, відмовлялися повертатися і зверталися за політичним притулком. Так сталося з шахістом Віктором Корчним, після відмови якого повертатися в СРСР, Куперман взагалі отримав «завуальовану заборону» на виїзд. На щастя у Купермана була можливість подати заяву на еміграцію і він нею скористався. Правда після цього він став персоною нон грата в СРСР хоча, сам Щербицький (тодішній очільник УРСР) великодушно дозволив Куперману виїхати.

Нове життя – нові можливості

Першою країною еміграції став Ізраїль (1978), а пізніше новою батьківщиною спортсмена стали США. Тут він успішно приймав участь і перемагав у турнірах. Нажаль в еміграцію відправилися не всі члени родини. Мати на дружина спортсмена вирішили залишитися в Києві. А от дочки, сестра і брат, який таємно привіз у США сімейні коштовності, оселилися в новій країні разом з відомими гросмейстером.

Помер Ісер Йосипович в результаті невдалого переливання крові, яке американські лікарі вирішили провести після операції (перелом шийки стегна). Він так і не встиг перед смертю приїхати в Київ за яким так нудьгував в далекій Америці.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.