Пн. Вер 16th, 2024

Цибуля – найпопулярніший овоч у світі. Його вирощують у відритому ґрунті та в теплицях, у парниках та на підвіконнях міських квартир. Плоди культури незамінний інгредієнт у кулінарії, його вживають у свіжому та маринованому вигляді, сушать і навіть консервують.

Особливості та різновиди культури

Цибуля є трав’янистою рослиною заввишки від 20 до 80 сантиметрів, залежно від сорту. Свіже листя цибулі не менш популярне, ніж плоди, і заради них багато господинь пророщують коренеплід у домашніх умовах.

Незалежно від місця вирощування: відритий ґрунт або теплиця, рослина невимоглива у догляді, та при виконанні нескладного догляду дає високий урожай.

Завдяки роботі селекціонерів, покупці можуть купити насіння цибулі різноманітних сортів, що дають плоди не тільки класичного кремового забарвлення, а й білого, фіолетового, червоного.

У нашій країні найбільш поширені кілька типів культури:

  • цибуля ріпчаста;
  • зелена цибуля;
  • червона салатна цибуля.

Ріпчаста та червона цибуля – круглий плід, що складається з соковитих, багатошарових лусочок. Цибуля-порей утворює кругле стебло, оточене листям, з особливою структурою. Кожен вид культури містить корисні вітаміни, мінерали, фітонциди.

Що врахувати при виборі насіння

Вибираючи насіння цибулі, враховують характеристики культури:

  • Строк дозрівання. Сорт цибулі буває ранньостиглим, середньостиглим, пізньостиглим. Ранні сорти дозрівають через 60-70 днів, середньостиглі – через 70-80 днів, пізні – через 80-90 днів.
  • Розмір цибулини. Цибулини бувають великими, середніми та дрібними.
  • Смак. Цибуля буває гострою, напівгострою та солодкою.

Цибулю вирощують як з метою отримання плодів-цибулин і на перо. Коренеплоди вирощують, посадивши насіння чи невеликі цибулинки.

  • Посів цибулі ріпчастої найчастіше виконують цибулинами.
  • Цибулю-порей вирощують насінням або розсадою.

Незалежно від сорту та методу посадки, рослинам потрібен аналогічний догляд.

Як виростити цибулю у відкритому ґрунті.

Цибуля віддає перевагу сонячним грядкам з хорошим дренажем, ґрунт повинен бути пухким і родючим. Глибина посадки варіюється в залежності від сорту та типу цибулі.

Догляд за рослинами включає:

  • регулярний полив, особливо у період формування плода;
  • видалення бур’янів;
  • розпушування поверхні для покращення доступу повітря.

Цибулю рідко вражають хвороби або шкідники, проте при несприятливих зовнішніх факторах необхідно оглядати листя, і при виявленні проблеми, виконувати обробку.

Вирощування цибулі у відкритому ґрунті не вимагає багато уваги та сил, зате натомість рослини подарують гарний урожай плодів насиченого смаку. А щоб оцінити різноманітність смаків, експериментуйте, вирощуючи різні сорти культури.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.