Пн. Вер 16th, 2024

Будь-який освітній процес починається з літератури: вона виконує інформаційну роль та відкриває двері до знань. Книжки відіграють важливу роль у розвитку читачів-початківців та сприяють гармонійному навчанню взаємостосункам. Саме тому дитяча література має бути в кожному домі, де є діти.

Коли читати дитячу літературу?

Починати ніколи не рано! Дослідження виявили , що читання дитині в утробі матері стимулює мозкову діяльність і може сприяти ранньому розвитку навичок грамотності та мови – хіба це не дивно? Отже, хоча читання вашій ненародженій дитині насправді може допомогти їй краще розпізнати мову та ваш голос з раннього віку.

Коріння мови розвиваються в мозку дитини ще до того, як вона починає говорити. Тому найкраще виробити звичку читати що-небудь щодня разом із дитиною з того моменту, як ви дізнаєтеся, що вони там, і, звичайно, навіть більше, коли вони тут.

Незалежно від того, чи хочете ви включити читання книжок у вечірній розпорядок своїх дітей, у ранковий спокій чи як частину сповненого веселощів дня, вони отримають величезну користь від такого дозвілля з самого раннього віку. Це важливо не лише для розвитку мови та майбутньої любові до читання, але й для зв’язку з батьками.

Що обрати у книжковому магазині?

Вибір книжок безпосередньо залежить від віку дітей:

  • немовлятам варто обирати чорно-білі висококонтрастні настільні книги, адже діти раннього віку сприймають колір обмежено, тому чорно-білі книжки дають їм можливість почати відчувати форми та візерунки з усього світу та допомагають їм навчитися зосереджуватися , а також забезпечують м’яку розвагу та стимуляцію;
  • дітям трохи старше вже знадобляться прості настільні книжки та книжки з картинками, гарною ідеєю будуть рядки, які римуються, інтерактивні елементи, звуки, які можна спробувати імітувати разом, і повторювані дії;
  • малюкам старшого дошкільного та шкільного віку вже варто обирати книги згідно з їх власними уподобаннями та інтересами.

Ще один важливий елемент, на який слід звернути увагу, збираючись у книжковий магазин, — різноманітність книжок, які ви читаєте своїм дітям. Типи книг, з якими ми знайомі, формують наш погляд на світ.

Як читати дітям?

Звісно ви можете подумати: «Я вмію читати!» Але читання для дітей, для їх розвитку та задоволення — це інша справа, аніж читання для власного задоволення. Педагоги рекомендують:

  • читати у затишному місці;
  • робити паузи та обговорювати прочитане;
  • озвучувати персонажів різними голосами;
  • не спішити.

Мета дитячої літератури полягає в тому, щоб допомогти малюкам на шляху розвитку та надати їм навичок співпереживання, розуміння та критичного мислення, необхідних для щасливого та успішного життя у великому світі. І батьки можуть змалечку виховати у своїх дітей любов до читання. 

 

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.