Сб. Лип 27th, 2024

10.02.24

Анастасія Поперечна

Презентація антології “Голоси” відбулася в Рівненській обласній бібліотеці у п’ятницю, 9 лютого.

“#Голоси. Антологія військових письменників” – це збірка творів членів форуму, створеного на базі Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука. У книзі зібрані прозові твори, вірші та щоденникові записи 30 авторів. Це – чинні військові Збройних Сил України або ті, що вже загинули за нашу Батьківщину.

До Рівненської обласної бібліотеки для молоді завітали співзасновниця форуму військових письменників Тетяна Пилипець, бібліотекарка Наталя Білута, поет Андрій Пермяков, поетеса Катерина Флекман, мисткиня Оксана Фусик, поетеса Оксана Весна. Саме вони стали “голосами” військових, чиї вірші та прозові твори прозвучали протягом заходу.

“Форум був створений ще у 2019 році. Мета була доволі прагматична. Мені, нашій команді та всім, хто нас підтримав видавалося, що голоси з війни недостатньо чутні. Місце на книжкових ярмарках для них, якщо є, то дуже не фаворитне. Це зараз військовий піксель в моді, а тоді це було десь там, дуже далеко на сході. Хоча насправді це навіть не доба дороги, і ти вже на війні. Тому ми хотіли показати, що це неминуче визнати, що ця градація літературна є. Зараз військові письменники та поети сепаровані з однієї простої причини. Їм потрібен час і певна платформа, щоб вони могли творити на рівні з усією літературою. Наш Ремарк чи Гемінгвей саме в окопі”, – заявила директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець.

Гості озвучили історії кожного з 30 авторів книги. Ділилися з присутніми своїми роздумами та зачитували улюблені вірші чи прозові твори.

“Європа насамперед буде бачити війну і наше життя в ній очима професійних письменників, які мають час. І це не знецінення. Просто для мене важливо дати середовище для військових. Дати їм можливість побути у творчій лабораторії хоча б 3-5 днів в межах форуму. Адже хтось мусить розказати про те, що нам зараз боляче чути. Тому ця антологія покликана для того, щоб їхні голоси навіть, коли стишуються, вашими голосами були озвучені”, – додає пані Тетяна.

“Такі заходи варто проводити. Вони об’єднують українців. Дають сили боротися й надалі”, – розповіла Ірина Громик, яка прийшла на презентацію книги.

Наприкінці всі присутні послухали пісню музкерівника Львівської муніципальної бібліотеки Ігоря Харачка на вірш Володимира Скоростецького.

До слова, гості подарували Рівненській обласній бібліотеці для молоді два примірники антології. Вони доступні для всіх користувачів бібліотеки.

Автор: Анастасія Поперечна

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.