Вт. Вер 24th, 2024

 

Історики стверджують, що саме в невеличкому селі Гутвин на Костопільщині розпочалася історія Української Повстанської Армії. Чому саме Костопільщина? За словами завідувача Костопільського краєзнавчого музею Анатолія Вакулки, на це було кілька причин, насамперед – географічна та історична. Місцина довкола Гутвина на Костопільщині розташована у важкодоступних лісах з болотами, через які не пройдеш без провідника. До того ж, у 20-их роках минулого століття у місцевості осіло багато старшин, ветеранів армії УНР, які мали підтримку серед місцевих мешканців.

 

Перший загін УПА було організовано у жовтні 1942 року на Костопільщині військовим референтом крайового проводу ОУН на Північно-Західних землях Сергієм Качинським. Саме у Гутвині у 1942-1943 роках розташовувався постій головного командування Української Повстанської Армії. У 1942 році в селі відбувся перший з’їзд вояків УПА. Тут розмістився штаб та проводили вишкіл вояків. Після загибелі Качинського командувачем УПА був Дмитро Клячківський (Клим Савур). Як представник Центрального проводу ОУН він формував загони УПА на цих територіях.

 

Протягом 1943 року вояки УПА тримали десятки боїв з німцями. Головним чином нападали на загони, що грабували селян.

 

Через багато років після цих історичних подій на місці села Гутвин насипали курган. Згодом на кургані збудували пам’ятник, перший камінь під який заклав В’ячеслав Чорновіл. Тепер в урочищі Гутвин проводять урочистості з нагоди державних свят.

 

Фото без опису


Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.