Пн. Вер 23rd, 2024

22.12.23

Павло Невесенко, Володимир Захаров

Заходи безпеки, Вифлеємський вогонь та суперечка про бюджет. У Рівному завершилася остання цього року сесія міськради. Каменем спотикання стало голосування за бюджет міста і кошти для ЗСУ. Дискусія була тривалою. Маніпуляції, політичні ігри та власні образи – про все це далі розповість Павло Невесенко.

Після трагічних подій у Закарпатській області, у Рівному посилили заходи безпеки перед сесією. Усіх дбайливо перевіряють на металодетекторі. Віктор Шакирзян розповідає, не хоче, аби такий жахливий інцидент повторився у Рівному.

Потому до сесійної зали завітали пластуни і традиційно передали Вифлеємський вогонь.

Та сказали напутні слова.

Невідома як саме і чи вплинув Вифлеємський вогонь на міських обранців, але далі у залі було спекотно. Мова зайшла про бюджет нашої тергромади на 2024 рік. Він складе майже три з половиною мільярди гривень. Депутати проголосували за програму закупівлі дронів, а це 50 мільйонів гривень. Втім, фракція Голос пропонувала зняти 50 мільйонів гривень з Департаменту благоустрою і перенаправити на допомогу ЗСУ, а також виділити кошти на підтримку мобілізованих.

Не усі депутати погодилися з такою ініціативою. Почали говорити, що деякі з обранців маніпулюють темою військових.

Як приклад представники Голосу вказували місто Луцьк, де бюджет міста не набагато більший за Рівненський і там передбачили на допомогу ЗСУ 306 мільйонів гривень, а у нас менш як сто. Натомість Катерина Марчук закцентувала, у наступному році Рівнерада довиділятиме кошти на потреби ЗСУ.

Роман Денисюк, переконаний таким чином міські депутати затягують час у допомозі Збройним силам України.

За Катерину Марчук вступився Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян.

Представниця ЄС також пропонувала зняти половину коштів з програми озеленення на наступний рік і перенаправити їх на потреби військових.

Після тривалих суперечок і перерви депутати не підтримали ініціативи фракції Голос і Оксани Майбороди. Та проголосували бюджет міста на 2024 рік. Як наслідок, поки що на ЗСУ виділять менш як сто мільйонів гривень. При цьому суперечки у залі продовжилися. Катерина Марчук почала звинувачувати фракцію Голос у тому, що вони не підтримали запропонований бюджет міста на наступний рік.

Натомість Святослав Клічук пояснює, його фракція просто хотіла, аби депутати виділили більше грошей на потреби ЗСУ.

У новому бюджеті Рівного 2024-го року для потреб ЗСУ влада міста знайшла менше ніж 100 мільйонів гривень. При цьому запевняють, що у лютому додадуть ще грошей на підтримку військових. При цьому обранці не підтримали ініціативи зняти гроші з менш нагальних потреб для міста. Політичні ігри та маніпуляції у Рівнераді, продовжуються. Не дивлячись ні на що. Навіть на війну.

 Читайте також: Обшуки, новий колега та гроші для ЗСУ: як пройшла остання в році сесія Рівненської облради? (ВІДЕО)

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.