Сб. Лип 27th, 2024

При цьому іранська сторона виступила із заявою про виправдання дій бойовиків при цьому вторгненні в суботу, 8 жовтня – Тегеран назвав їх “законним захистом”.

“Рішучі заходи, вжиті Палестиною, є повністю законним захистом від семи десятиліть репресивної окупації та огидних злочинів, скоєних нелегітимним сіоністським режимом”, – зазначається в заяві місії Ірану при ООН.

За словами представників Місії Ірану в ООН, “успіх” операції ХАМАС обумовлений тим, що вона стала несподіванкою, і це зробило вторгнення “найбільшим провалом” ізраїльських безпекових організацій.

“Вони намагаються виправдати свою невдачу і приписати її розвідувальним можливостям Ірану та оперативному плануванню… Їм дуже важко прийняти той факт, що у розвідувальній спільноті розповідають, що вони зазнали поразки від палестинського угруповання”, – йдеться у заяві іранської Місії.

Підтримка Іраном угруповання ХАМАС

Іран не приховує своєї підтримки ХАМАС, фінансування та озброєння цього угруповання та ще одного палестинської бойової організації “Ісламський джихад”.

Раніше, ще в перший день вторгнення терористів з території сектору Гази 7 жовтня, президент Ізраїлю Іцхак Герцог заявив, що у бойовиків ХАМАС є покровителі в Ірані.

Додамо, що за даними Wall Street Journal, представники іранських спецслужб допомогли бойовикам ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль, а також дали дозвіл на її проведення під час зустрічі в Бейруті на початку жовтня.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.