Пт. Вер 20th, 2024

Усе частіше мешканці Костопільської громади звертаються до ЦНАПу з земельними питаннями, особливо під час виїздів у села. Люди цікавляться, чи коректно відображені їхні ділянки в реєстрі, чи дійсні документи на землю, чи потрібно робити нормативно-грошову оцінку, хто має сплачувати податок, якщо земля перебуває в оренді тощо.

“З початку цього року до ЦНАПу звернулося понад 1100 осіб за послугою з нормативної грошової оцінки землі. У різні роки документацію виготовляли по-різному, відтак не усі ділянки правильно відображені в реєстрі. ЦНАП надає консультації, уточнює чи дійсні зараз документи, які є в людей, куди потрібно звертатися, якщо потрібно їх виготовляти або переробляти”, – розповідає заступник міського голови Сергій Герук.

Нормативна грошова оцінка зазвичай необхідна для розрахунку плати за землю, розміру орендної плати, для розрахунку втрат лісогосподарського та сільськогосподарського виробництва, оплати податків під час оформлення договорів купівлі-продажу, міни чи дарування земельної ділянки, а також при спадкуванні земельної ділянки.

Грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка залежить від кількох факторів:
•місце розташування (у місті, в селі чи за межами населеного пункту вартість землі може суттєво відрізнятися);
•цільове призначення земельної ділянки;
•місце розташування в межах економіко-планувальних зон, які встановлюються на основі економічної оцінки території.

Іншими словами, вчора ваша ділянка могла коштувати небагато, а потім обставини змінилися – і її ціна суттєво зросла. Або навпаки.

Отримати нормативну грошову оцінку земельної ділянки можна онлайн – через сайт Держгеокадастру в розділі «Електронні послуги», або офлайн – в Центрі надання адміністративних послуг. Щоб замовити нормативно-грошову оцінку землі, потрібно знати кадастровий номер земельної ділянки, а відомості про ділянку повинні бути внесені до Державного земельного кадастру.

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку землі діє протягом усього календарного року з дати його отримання і до кінця поточного року.


Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.