Сб. Лип 27th, 2024

Сучасний споживач перестав з осторогою відноситися до заморських фруктів і з задоволенням знайомиться з новими смаками. До речі, для того щоб скуштувати щось новеньке та незвичайне, навіть не доведеться відправлятися в гурман-тур. Свіжі та якісні фрукти та ягоди доступні з різних країн, причому навіть дуже екзотичні екземпляри навряд чи шокують покупця захмарною ціною.

Але, для знайомства з заморськими їстівними дивами треба обирати надійних постачальників. Адже, по-перше, покупець має гарантовано отримати доступ до свіжих і якісних продуктів. По-друге, якщо це новинка, то досвідчені консультанти поділяться корисною інформацією (як їсти фрукт, скільки його можна вживати, для кого він корисний, а для кого небажаний, як його зберігати, як визначити чи стиглий, з чим комбінувати тощо). Наприклад, все частіше споживачі купують такий унікальний фрукт, точніше ягоду як лічі. Відвідавши https://fruit-time.ua/product/lici-imp.html ви маєте можливість придбати якісні екземпляри, як кажуть «ягідку до ягідки». При цьому ціна заморського смаколика вас вразить демократичністю і доступністю.

Трішки історії

Лічі частенько називають китайською сливою. Ця ягода має солодкувато-кислий смак і відрізняється невеликими розмірами. Впізнати її дуже просто за шкіркою, яка схожа на корок. Вже з назви (китайська слива) стає зрозумілим, що країна походження ягоди – Китай.

Згадування про лічі зустрічаються ще до нашої ери, а саме з часів династії У Ді. На той момент країна була розділена на дві частини (південну та північну). Правитель північної частини Китаю таємно здобув саджанці смачної ягоди і намагався виростити цю тропічну рослину в своєму обійсті. Його спроби залишилися безуспішними, і якщо вірити історичним архівам, а не вірити їм немає сенсу, то імператор наказав стратити всіх садівників. Що було далі, історія по це мовчить, але в середині 17 століття ягода лічі була завезена в країни Європи і прийшлася до смаку королям та знаті.

Сучасна географія китайської сливи дуже широка і охоплює Південно-Східну Азію. Взагалі рослина чудово адаптується до місцевості за умови сухого клімату і відсутності холодних зим. Отже є всі шанси що рано чи пізно, китайську сливу почнуть вирощувати навіть в умовах місцевого клімату. А чому ні? Це ж корисно та смачно.

Свіжа та заморожена, в десерті та навіть з м’ясом

Як і будь-яку ягоду, лічі дуже смачно вживати «соло» у свіжому вигляді. Інша справа, що транспортування ягід то не просто. Вирішили проблему шляхом особливої технології збору врожаю. Ягоди фактично «зривають» разом з гілкою та листям.

Забезпечивши температурний режим у межах від 1 до 7 гр. С вийде зберігати лічі не менше місяця. А от при кімнатній температури термін зберігання не перевищує 3-х діб. В принципі, якщо мова про свіжу ягоду, навряд чи хтось триматиме її три дні поспіль. Як показує партика, з’їдають за «один присіст». До речі, виникає закономірне питання – а чи є обмеження у кількості ягід які можна з’їсти за день? Лічі дуже корисна ягода, але все-таки існують норми її споживання. Для дитини це не більше 3-4 ягід, для дорослого – 10-11 штук. Так ви точно насолодитеся смаком і отримаєте тільки користь від споживання.

Кулінари використовують м’яку частину ягоди для приготування різних десертів в тому числі:

  • Морозива;
  • Мармеладу;
  • Желе;
  • Джему;
  • Варення.

На батьківщині китайської сливи її використовують для виготовлення китайського вина. Це закономірно.

Рідше зустрічається лічі в засушеному вигляді. Такі плоди відрізняються шкіркою коричневого кольору яка стає «дерев’яною», а в середині плоду залишається кісточка і м’яка частина. Такі «плоди» отримали назву горіх лічі.

Оскільки у свіжої ягоди дуже колоритний смак – кисло-солодкий, то вона пасує і як додаток до м’ясних страв. Хочете вразити гостей? Приготуйте птицю з додаванням екзотичного соусу і лічі. Вау ефект гарантований.

Все що ви хотіли знати про лічі

Свіжий екземпляр відрізняється міцною шкіркою червоного кольору. Характерна ознака – багато бугорків, які і роблять шкірку схожу на корок. Обираючи плоди, якраз на шкірку треба звертати особливу увагу. Вона повинна відрізнятися червоним кольором, не мати пошкоджень і не буди занадто м’якою. Якщо шкірка коричневого кольору – перед вами, м’яко кажучи, не дуже свіжий екземпляр.

Як і кожний витвір природи, лічі має свої корисні властивості, які забезпечуються унікальним складом корисних речовин. Панянки добре знають що таке калорії і ретельно їх підраховують. Отож якщо мова про лічі то це 66 Ккал на 100гр.

Також в 100 грамах є:

  1. 0.83г білків;
  2. 0.44 г жирів;
  3. 16.53г вуглеводів;
  4. 81.76 г води.

Щодо вітамінів та мінералів, тут їх багато і різних. Вітамін С, Калій, Вітамін В, Фосфор, Магній, Кальцій, Вітамін Е, Натрій і це ще не весь перелік. Недаремно лікарі традиційної китайської медицини активно використовують у свої практиці плоди лічі. Про користь в медицині лічі – то тема окремої дисертації. А от індуси вважають плоди китайської сливи чудовим афродізіаком, який посилює чоловічу силу і сексуальність.

Протипоказань у ягоди немає. Безперечно, якщо у вас індивідуальна непереносимість, від споживання китайської сливи варто відмовитися. Також треба дотримуватися норм і особливо це стосується дітей. Адже якщо лічі буде забагато, є ризик алергічних реакцій у вигляді подразнення шкіри та висипання.

Лічі етикет

На смак ягоди нагадують мікс дикої полуниці та винограду. Почистити шкірку дуже просто, якщо плід дозрів. Фактично шкірка сама «знімається» треба її тільки трішки відірвати від хвостика. Після того треба розрізати м’яку частину і витягнути кісточку. А от їсти кісточки не варто. Хоча, на батьківщині плодів кісточки перетирають і використовують для приготування чаю.

Зберігати плоди краще в холодильнику. Так більше шансів, що ягоди залишаться свіжими на тривалий час. Якщо вам до смаку кулінарні комбінації, то експерти радять наступні продукти в якості додатку до лічі:

  • Полуниця;
  • М’ята;
  • Сік ананасу.

Якщо мова про міцні напої, то лічі ідеально доповнить золоту текілу, лікер кокосовий або полуничний, червоний біттер. Ну і безперечно лічі дуже смакує з лікером лічі, вибачте за тавтологію.

Дієтичною назвати цю ягоду не вийде. Так 100 г. мстить всього 66 Ккал, але плоди багаті на природній цукор, отож якщо слідкуєте за талією, слідкуйте і за кількістю спожитих ягід. Те саме стосується і людей, які страждають на сахарний діабет. Їсти лічі можна, але в міру.

І ще раз про медицину

Ягоди та фрукти корисні в будь-якому випадку. Але китайська слива відрізняться ще й тим, що її радять споживати для вирішення конкретних медичних проблем:

  • Кашель;
  • Підвищений холестерин;
  • Слабкість судин.

Також рекомендують вживати плоди щоб запобігти розвитку інсульту, інфаркту, атеросклерозу, для нормалізації роботи ЖКТ.

Китайські медики радять споживати плоди для видалення зайвої рідини з організму (жодних набряків), для стимулювання роботи нирок та печінки, для виведення токсинів, підвищення гемоглобіну, підсилення імунітету.

Панянки обожнюють лічі, бо ягоди пришвидшують обмін речовин, мають позитивний вплив на стан шкіри, волосся. А джентльмени пам’ятають про особливі властивості ягід підвищувати чоловічу силу.

Замість висновків варто зазначити, що лічі це – смачно, корисно, доступно. При умові, що екзотичні плоди придбані у надійного продавця.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.