Сб. Лип 27th, 2024

На Рівненщині та Волині вже зібрали понад 185 тонн шишок — сосни (найбільше, 173 тонни), ялини, модрини. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб регіону. Про це повідомили в Поліському лісовому офісі.

До моменту висадження маленького сіянця на лісовій ділянці навесні — довга дорога його вирощення з насінини.

Збір насіння хвойних порід — основи лісів Полісся — триває саме взимку. Тож роботи у працівників галузі не припиняються навіть у період відносного спокою в природі.

Зараз шишки висушують у шишкосушарнях, щоб взяти якісне насіння. Мільйони відбірних насінин зберігають у спеціальних умовах. Частину лісівники навесні висіють на розсадниках, частину лишать у резерві — на випадок, якщо наступний рік виявиться не таким врожайним. Збирають насіння на спеціальних плантаціях — щоб найкращої якості, – йдеться у повідомленні.

Дерева на штучно створених ділянках не такі, як ми звикли бачити у лісі. Лісівники навмисне їм обрізають верхівки — для зручності збору шишок.

Наприклад, на плантації, що в Щекичинському лісництві філії «Сосніське лісове господарство» ДП “Ліси України”, близько 200 дерев. З них зібрали більше тонни шишки, з якої отримали майже 10 кілограмів насіння. Це гарний показник. Загалом на Рівненщині та Волині такі спеціальні плантації створені на понад 1680 га, – розповідають в Поліському лісовому офісі.

Насіння зберігають у холодильній установці. Усе пофасоване у герметичні бутлі. На кожному — етикетка з необхідною інформацією. Запасів — в середньому на три роки.

Така робота хоч і досить нелегка, але надзвичайно приємна, кажуть лісівники. Тому що її результатом стануть якісні цінні ліси.

Читайте також: У комунальному закладі на Рівненщині перевіряють преміювання

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.