Сб. Лип 27th, 2024

Багатьох хвилює питання, хто і за яких умов має право на вихід на пенсію за списком 2, розібратися з усіма нюансами: перелік професій, посади, період роботи, стаж, самотужки не завжди вдається. Тому доречним будуть пояснення юриста. Отже, пільгова пенсія за списком 2 – це право осіб, які працювали на виробництвах чи їх посади були дотичними до професій/робіт, передбачених Списком 2. Причому, варто пам’ятати, що існує кілька редакцій і самого Списку 2 і вимог щодо віку претендента на пільгову пенсію. Тому, визначаючи право на пільгову пенсію, мають застосовуватися ті редакції, які чинні саме на період коли особа працювала на відповідній посаді, а не в залежності від дати внесення тої чи іншої професії у Список. Щодо стажу, а точніше пільгового стажу – він залишається незмінним (на відміну від загального).

Які професії входять до списку №2?

Повний перелік виробництв, професій, робіт, посад затверджені в списку №2 постановою КМУ №461 від 24.06.2016р. Дана Постанова має кілька редакцій, отож, знаючи період роботи на шкідливому виробництві претендента на пільгову пенсію, можна перевірити чи була та чи інша посада/професія внесена у Список в конкретний період часу.

Щодо часових рамок, то для отримання права на пільгові пенсію по списку 2 потрібно:

  1. Для жінок 10 років «спеціального» стажу;
  2. Для чоловіків 12 років і 6 місяців.

При цьому загальний необхідний стаж складає 25 і 30 років відповідно.

Документальне підтвердження

Для оформлення пільгової пенсії до Управління ПФУ подаються заявником такі документи:

  • Заява, підписана заявником про призначення пенсії пільгової. Бланк доступний або на сайті ПФУ або безпосередньо в офісі;
  • Паспорт, який підтверджує що заявник є громадянином України. Паспорт також використовується для підтвердження віку заявника та місця реєстрації;
  • Довідка, що підтверджує присвоєння ІН «потенційному» пенсіонеру. У випадку якщо заявник не має ІН (по релігійним переконанням) потрібна копія сторінки паспорта, де є відмітка про можливість проведення платежів без ІН;
  • Трудова книжка – це основний документ, підтверджуючий стаж як загальний так і спеціальний;
  • Уточнююча довідка, яка підтверджує в яких саме умовах (шкідливих) працювала особа що претендує на пільгову пенсію.
  • Завірені копії Результатів атестації робочого місця;
  • Завірені копії наказів про прийом на роботу та звільнення з роботи;
  • Завірена копія картки Т2/П2 про характер виконаних робіт.

А що робити, коли трудової книжки немає або у ній відсутні якісь дані? Ситуації в житті трапляються різні, і частенько стикаються заявники з тим, що у трудовій книжці або відсутні записи, які підтверджують спеціальний стаж або ці дані неточні. В таких випадках використовуються документи, які містять потрібні відомості а саме:

  1. Письмові угоди та договори (трудові) з обов’язковими відмітками щодо їх виконання;
  2. Посвідчення;
  3. Характеристики;
  4. Зарплатні відомості;
  5. Накази та виписки з них;
  6. Довідки;
  7. Особові рахунки.

Як правило, зазначені у обов’язковому переліку документи подаються в оригіналах (особливо це стосується документів що підтверджують вік заявника, стаж та з/п). Тоді як деякі інші документи можуть подаватися у вигляді нотаріально завіреною копії.

Право на подальше працевлаштування

Ще одне питання яке хвилює майбутніх пенсіонерів: чи зможуть вони працювати після виходу на пільгову пенсію. Тут також є свої моменти і краще звернутися за роз’ясненнями по кожній конкретній ситуації до досвідченого юриста. Зробити це не складно, бо юридична компанія флагман пропонує широкий портфель послуг, в тому числі консультаційних.

Щодо того чи не перешкоджатиме вихід на пенсію за списком 2 продовженню трудової діяльності, то в більшості випадків пільговий пенсіонер має право на працевлаштування. Причому ні нова посада, ні місце роботи не впливатиме на розмір пільгової пенсії.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.