Сб. Лип 27th, 2024

Дата: 17.11.2023 16:52

Кількість переглядів: 11


На кладовищі «Нове» встановили пам’ятний знак учасникам національно-визвольної боротьби та жертвам політичних репресій. Зробити це планували раніше, однак роботи відтермінували через повномасштабне вторгення ворога. Завершити встановлення пам’ятника вдалося нещодавно. А вже 21 листопада, у День Гідності і Свободи, жителі громади зможуть прийти на освячення пам’ятного знаку. 

«На жаль, ми і зараз стаємо свідками таких злочинів у звільнених українських містах та селах, бо ворог досі працює за методичками НКВС. Аналогічні місця поховань з’явилися у Бучі, Ірпені, Ізюмі. «Почерк» окупантів не змінився: катування, знущання, страти, репресії. Невинно загиблі та вбиті люди заслуговують на вічну пам’ять. А суспільство достеменно має знати, пам’ятати й шанувати тих, хто віддав життя у боротьбі за наше майбутнє», – зазначив заступник міського голови Юрій Кузнюк
 

Як і коли знайшли людські останки у Костополі?

На території військової частини є споруди, у яких, за спогадами очевидців, у післявоєнний період був районний відділ НКВС. У цих приміщеннях допитували полонених воїнів УПА та місцевих мешканців, які допомагали їм. Після жорстких катувань українських патріотів розстрілювали та таємно захоронювали на теритоторії військового містечка. Згодом на цій території розташовувалась військова частина радянської армії. А вже у 2000 році на території частини проводили навчання із викопування земельних оборонних укріплень. Тоді і виявили значну кількість людських останків. Спочатку кістки вийняли із землі, але згодом військове командування вирішило закопати їх на тому ж місці.

У 2020 році розпочали пошукові роботи 

У 2020 році пошукову експедицію розпчали фахівці меморіально-пошукового центру «Доля» при Львівській обласній раді. На вказаному свідками місці знайшли масове людське поховання. Багато скелетів були розташовані у положенні «лежачи на животі, долілиць». Поруч із останками виявляли відстріляні гільзи та кулі. Після детального вивчення антропологом та фотофіксації, останки ексгумували. Так, було виявлено та досліджено 7 людських поховань (одноосібних та групових), із яких було ексгумовано загалом 25 повних, або ж фрагментів, людських останків. Ідентифікувати, кому саме належали рештки, не вдалося. Відомо лише те, що це 12 чоловіків, десять жінок й троє дітей. Дослідники зробили висновок, що це поховання жертв політичних репресій, вчинених радянськими репресивними органами (НКВС) щодо місцевого населення у післявоєнний період, орієнтовно після 1944 року.

У 2021 році жертв політичних репресій перепоховали

У Соборі Святих Петра і Павла відслужили панахиду над 25 трунами.10 листопада 2021 року на кладовищі «Нове»відбувся церемоніал перепоховання останків воїнів УПА та жертв політичних репресій. На цьому ж місці, встановили пам’ятний знак. 

фото: Суспільне Рівне, 2021 рік
Фото: Суспільне Рівне, 2021 рік. 


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.