Сб. Лип 27th, 2024

Одним із різновидів МС (механізму секретності) замка для дверей є циліндровий механізм. Робоча частина механізму, як і зрозуміло з його назви – циліндр, який повертається в корпусі але при умові, якщо використовується «рідний» ключ, тобто саме той, який розроблений для конкретного отвору. Підібрати циліндровий механізм не складно, якщо зразу обрати продукцію якісну, яка відповідає стандартам надійності. Зверніть увагу на Цинкові циліндри ASTEX, які доступні у різних варіаціях в плані видів та розмірів. Навіщо це різноманіття? Щоб підібрати оптимальний варіант під конкретне дверне полотно. А тут можливий діапазон від 40мм до 120мм. І це ще не все.

Особливості якісних деталей

Для виготовлення циліндрових механізмів використовують різні матеріали. Але як показує практика, кращий вибір з кращих – цинковий сплав ЗАМАК.

Zamak, коли мова йде про складні деталі, які мають відрізнятися міцністю та надійністю – це ідеальний вибір. Саме підбір сировини, а у випадку з циліндровими механізмами ASTEX поєднується сплав ЗАМАК (для виготовлення основного елементу) та латунь для виготовлення допоміжних елементів, дозволяє гарантувати високі експлуатаційні параметри «серця» замка.

Але окрім міцності, варто відмітити ще кілька позитивних особливостей які оцінить покупець:

  1. 100 000 циклів (мінімально можливий ресурс механізму);
  2. 4000 кількість комбінацій;
  3. 6 – кількість пінів;
  4. 5 – кількість ключів у комплектації. Враховуючи, що у більшості випадків базова комплектація включає не більше 3-х ключів, то пропозиція ASTEX набагато привабливіша для споживачів.

Поворотний кулачок розташований не прямо а під кутом (30гр). Навіщо? Щоб ускладнити процес зламування дверей, якщо комусь спаде на думку вибивати циліндр.

Якщо фурнітуру для дверей підбирають, як правило, під загальне інтер’єрне рішення, то циліндровий механізм підбирають під конкретне дверне полотно. Це важливо і експерти радять враховувати як ширину дверей, так і інші параметри (в т.ч. товщину полотна). Хоча, колір теж має значення, і «серце замка» має співпадати з кольором дверних ручок та інших елементів замка. Також експерти радять взяти до уваги такі особливості як тип секрету, тип замку і тип ключа. Розібратися з усіма технічними нюансами допоможуть продавці консультанти. Головне, що ви гарантовано обираєте якісний механізм, який і прослужить довгий час і не дошкулятиме виходом з ладу.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.