Нд. Вер 8th, 2024

Які продукти зміцнюють судини

“На першому місці серед продуктів, які укріплюють судини і покращують еластичність – темно-зелені овочі, ягоди і фрукти. А саме болгарський перець і будь-яка зелень: петрушка, кріп, базилік. Також є цінними фрукти. Наприклад, в одному ківі є добова норма вітаміну С. Раджу купувати ківі Gold – вони жовті і без ворсинок”, – каже експерт.

Також вітаміну С багато у квашеній капусті. Її перевага ще й у тому, що вона дешева і довго зберігається. У 200-300 г цього продукту є денна норма вітаміну С.

“Гіпертонікам слід бути обережним із квашеною капустою, так як надлишок солі підвищує артеріальний тиск. Завдяки продуктам, багатим вітаміном С та біофлавоноїдами, ви зміцнюєте стінки своїх судин та запобігаєте їх пошкодженню від шкідливих продуктів”, – пише Попко.

Які продукти допомагають очистити судини від холестеринових бляшок

“Є продукти, які не тільки зміцнюють судини, а й допомагають очистити їх від холестеринових бляшок. Мова йде про цибулю, часник, куркуму і хрін. Ці продукти мають антибактеріальні властивості та біофлаваноїди – це група речовин, які підтримують еластичність капілярів та зміцнюють їхні стінки”, – пояснює експерт.

Також у цих продуктах є ефірні олії та мінерали, які сприяють очищенню судин.

“Хто не може їсти сиру цибулю чи часник, можна вибрати якісні біодобавки у перевіреного виробника”, – радить Попко.

Експерт також поділився списком продуктів, які відновлюють мембрани клітин і епітеліальний шар. Це продукти з Омега-3. Сюди належить морська риба, зокрема скумбрія та оселедець. Також яйця, печінка тріски та олія з неї.

“І ще один корисний продукт, на який варто налягати – гранат. Але вибирайте сам плід, а не сік з нього. Також не варто його їсти багато щодня, бо він містить багато природного цукру”, – додає тренер.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.