Сб. Лип 27th, 2024

Переформатування у Рівненській міськраді. Після відсторонення Олександра Третяка розпочався новий перерозподіл політичних сил у нашому місті. До прикладу, на крайній сесії Рівнеради змінили голову ключової комісії – бюджетної. Та й інші чиновники часів Третяка ідуть зі своїх посад. Як тепер розподіляться фігури у “шаховій партії” під назвою політика, відповіді на ці питання шукав наш Павло Невесенко.

Ця каденція Рівненської міської ради розпочиналася з головування Олександра Третяка.

Були також обіцянки про Європейське майбутнє та розквіт Рівненської тергромади. Тоді негласну більшість у міській раді склали фракції ЄС, “Рівне разом”, “Свобода”, в більшій чи меншій мірі “Голос” та партія “За майбутнє”. У ролі опозиції залишилися партії Слуга Народу та Батьківщина. Майже з першого дня і розпочалися суперечки за голосування тих чи інших питань. Не обходилось і без міряння політичними стягами. Після повномасштабного вторгнення каменем спотикання, став перерозподіл бюджету: провладні фракції довго не хотіли проголосувати кошти на оборонні потреби від начальника військової адміністрації Віталія Коваля. Опозиційні фракції Слуга Народу і “Батьківщина” нарікали, що маніпулюючи темою військових, ті хто при владі виділяють кошти на власні забаганки, по типу вкладання бруківки чи ремонту дороги за 90 мільйонів.

Після неповних трьох років суд відсторонив Олександра Третяка цього літа від посади. Можливо і правду казав філософ Альберт Камю: Коли релігія об’єднується з політикою, народжується інквізиція.

Після відсторонення Олександра Третяка чотири посадовці пішли з своїх посад. Звільнились заступниця мера з гуманітарних питань Марина Кузмічова, керівник департаменту соцполітики Сергій Черній, очільник муніципальної варти Андрій Пасічник та керівник департаменту економічного розвитку Володимир Липко. Останнього до речі судять за закупівлю неякісного жиру. Керівник управління освіти Богдан Турович теж написав заяву на звільнення.

Тепер обов’язки міського голови Рівного виконує секретар Рівнеради Віктор Шакирзян. Саме з цього моменту розпочалося переформатування негласної нової більшості Рівнеради. Тепер фракція “Рівне разом” працює у зв’язці зі “Слугами народу”, Батьківщиною, та Свободою. Осторонь залишаються фракції “Голос” та “ЄС”. Принаймні такий висновок можна зробити з останніх засідань міськради й голосування за ті чи інші питання. Взяти хоча б останню сесію, коли депутати не внесли проєкт поданий від ЄС та Голосу, щодо заборони закупівлі в кредит дизельних маршруток на 85 мільйонів гривень. Лише 9 депутатів проголосували за. Натомість депутати вирішили змістити голову бюджетної комісії Рівнеради Павла Алєксєвича, який служить у ЗСУ. Ініціатори партія “Слуга народу”.

І хто б ви думали тепер очолюватиме бюджетну комісію. Правильна відповідь – депутат від Слуги народу Роман Яворський.

Як бачимо, перерозподіл політичних сил у Рівненській міській раді починає набирати обертів. Вчорашні політичні вороги стали друзями і навпаки. Піде це на користь Рівненської тергромади – питання відкрите. Втім, недарма один з політичних діячів казав – Політики скрізь однакові. Вони обіцяють побудувати мости навіть там, де немає річок. І як мінімум від перестановки доданків сума не змінюється. 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.