Нд. Вер 8th, 2024

25.10.23

Ілля Томашевський, Павло Стецюк

Психологічна допомога для 15 мільйонів людей. Саме стільки осіб, за оцінкою МОЗ, можуть потребувати підтримки після війни. Тож в Україні запустили пілотний проєкт щодо психосоціальної допомоги. Рівненщина – перший регіон, де стартувало нововведення. Що це, як отримати допомогу та хто із закордонних країн долучився – далі у сюжеті

Олена ЯРМОЛЮК – психологиня та психотерапевтка. Вона розповідає про те, як відбувається психосоціальна підтримка людей, які постраждали від війни.

У рамках цього проєкту на Рівненщині впродовж червня-серпня 2023 року було створено 4 Центри психосоціальної підтримки – по одному у кожному районі.

Звернутися за підтримкою у такі центри можна не лише стаціонарно, або ж за телефоном. Є можливість виїзду мобільної групи у сусідні громади.

За два з половиною місяці члени мультидисциплінарної команди надали більш як 3 тисячі консультацій. Переважно амбулаторно, тобто у новостворених центрах. Поки що проєкт у тестовому режимі діє лише на Рівненщині.

Для психосоціальної підтримки обрали Рівненщину через наявність у Клевані реабілітаційного центру, де вже є досвід у подібній допомозі.

Кожен Центр отримав від Фонду міжнародної солідарності автомобіль та цільову фінансову допомогу на проведення ремонтних робіт, закупівлю обладнання та утримання Центру до кінця 2023 року.

Польща фінансуватиме пілотний проєкт на Рівненщині до кінця року. Далі громади повинні будуть самостійно забезпечувати роботу даних центрів.

Передбачається, що спектр послуг Центрів буде поступово розширюватися. Так само як і наявність подібної психосоціальної підтримки і в інших регіонах України.

Читайте також: Чому антибіотики не допоможуть при застуді – роз’яснення МОЗ України

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.