Вт. Тра 14th, 2024

Уже втретє випускники українських навчальних закладів матимуть нагоду пройти Національний мультипредметний тест (НМТ) під час його повномасштабного запровадження. Про це proslav.info дізнавався у керівника відділу освіти Петра Ярмоленка, під час розмови про заходи, що проводяться для підготовки до тестування у 2024 році в Переяславській громаді.

Процес складання НМТ у 2024 році

У поточному році НМТ відбудеться з 14 травня по 19 липня. Реєстрація, за словами Петра Миколайовича, розпочнеться у лютому й триватиме місяць. Точна дата початку прийому заявок поки не встановлена. Процедура реєстрації залишається без змін.

У 2024 році випускники здаватимуть тест з чотирьох предметів, на відміну від трьох, як це було раніше. Цього разу тести включатимуть математику, українську мову, історію України та один на вибір. Весь список предметів був опублікований раніше на Proslav. Детальніше про це можна дізнатися за посиланням.

«Саме тестування пройде у два етапи з обов’язковою перервою у 20 хвилин. Спочатку випускники протягом двох годин випробують свої знання українською мовою та математикою. Після перерви буде історія України та додатковий предмет, на який абітурієнт зареєструвався», – пояснив Петро Ярмоленко.

Безпека та доступність під час НМТ в Переяславській громаді

Петро Миколайович підкреслив, що у цьому році проведення НМТ буде забезпечено укриттям. Він привів приклад того, що обласні олімпіади з деяких предметів протягом навчального року відбувалися дистанційно.

За словами Ярмоленка, інколи частину олімпіади проводили дистанційно, а іншу – в закладі. Місце проведення оголошувалось за пару миттєвостей перед початком заходу.

«Це зроблено для того, щоб не розголошувати точне місце проведення», – зауважив керівник відділу освіти, наголошуючи на питаннях безпеки.

Він також зазначив, що НМТ цього року буде проводитись не просто у приміщенні з укриттям, а безпосередньо у самому укритті. За його словами, на одну сесію тестування припадатиме один день, а не два, як це було раніше. Це пов’язано з більшим часом, що виділяється для мультипредметного тестування. У 2024 році на НМТ відводиться майже п’ять годин.

«Планується, що в місті буде організовано два місця для проведення тестування. Але точні дані поки що не розголошуються», – повідомив освітянин.

Петро Миколайович додав, що відділ освіти спільно з міською радою забезпечив альтернативні джерела живлення та безперебійний доступ до Інтернету. Це допоможе забезпечити випускників всіма необхідними умовами під час тестування.

Чи будуть складати ДПА випускники у 2024 році

Петро Ярмоленко також зазначив, що складання НМТ обов’язкове лише для тих, хто планує вступати до вищих навчальних закладів. У цьому разі випускники звільняються від складання Державної підсумкової атестації (ДПА).

Джерело: proslav.info

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.