Сб. Лип 27th, 2024

09.10.23

Ольга Данілюк

Церква, в якій відмовилися відспівати загиблого військового, перейшла в ПЦУ. Мова йде про храм в селі Тріскині на Сарненщині. У липні цього року там попрощалися із загиблим воїном Іваном Козельцем. Рідним військового довелося везти закриту труну за 14 кілометрів у райцентр. Адже вони хотіли, щоб заупокійну службу провели священники ПЦУ. Зробити ж це у храмі рідного села не вдалося. Більше, дивіться далі у сюжеті.

В селі Тріскині на Сарненщині лише один храм, і він належить УПЦ. 27 вересня там відбулися загальні збори за перехід церкви до ПЦУ. Підтримали таке рішення близько двохсот осіб. Запрошували на збори і священника храму.

Поштовхом до переходу храму до Православної церкви України став скандал із загиблим військовослужбовцем. Рідні захисника змушені були везти закриту труну за 14 кілометрів у райцентр. Оскільки священник місцевого храму відмовився відчинити двері для проведення заупокійного богослужіння батюшкою ПЦУ.

Нам же він пояснив, що не дозволив іншому священнику провести заупокійне богослужіння у цьому храмі, попередньо порадившись із своїми прихожанами. Але як альтернативу запропонував мамі загиблого Івана Козельця, щоб богослужіння провели священники цього храму.

Прихожани храму УПЦ свого священника захищають. А про прихильників Православної церкви України кажуть, ті навмисне влаштували провокацію, щоб забрати у них храм.

Наразі церква й досі залишається за прихожанами УПЦ. Рішення про перехід вони не визнають і обіцяють судитися. А жителі села, які голосували за перехід храму до ПЦУ уже подали документи на реєстрацію парафії.

Загалом на Рівненщині понад сотня парафій з початком великої війни, перейшла до Православної церкви України. 467 – й досі лишаються вірними УПЦ МП.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.