Пн. Вер 16th, 2024

Поліцейські Рівненщини застерігають від злочинних дій аферистів.

Жертвою шахрайських дій 8 листопада стала жителька Сарн. В одній із соціальних мереж вона отримала від знайомої повідомлення із проханням позичити 6500 гривень.

Маючи довірливі стосунки, таке прохання не викликало у неї підозр. Щоправда потрібної суми не мала, тож жінка перерахувала на вказану у переписці карту чотири тисячі гривень. Згодом отримала іще одне повідомлення, щоб нічого не переказувала, бо сторінку зламали. Втім, було вже пізно.

Повідомлення такого ж змісту нібито від подруги отримала і жителька міста Дубно. Вона переказала на невідому карту 6500 гривень. Підозру у неї викликало іще одне повідомлення у переписці — із проханням позичити ще. Лише після цього зателефонувала до знайомої і дізналась, що її сторінку зламали.

За обома фактами шахрайських дій дізнавачі територіальних підрозділів розпочали досудові розслідування.

Аби зловмисники не змогли вас ошукати, дотримуйтесь простих правил безпеки:

– перетелефонуйте знайомому за номером, який маєте. Упевніться, чи справді йому потрібні гроші, а також попередьте, що до його профілю отримали доступ шахраї.

– як варіант, запитайте співрозмовника про те, що можете знати тільки ви двоє — такий підхід допоможе викрити шахрая.

– уточніть у друзів, чи не отримували вони подібних повідомлень від знайомого. Як правило, шахраї роблять розсилку одного повідомлення всім підписникам зламаної сторінки.

Водночас поліцейські наголошують: у цілях безпеки, захистість власний акаунт. Встановіть двофакторну аутентифікацію — окрім паролю, користувачу потрібно буде вводити ще й код, який прийде на номер телефону, мобільний додаток або ж електронну скриньку.

За інформацією відділу комунікації поліції Рівненської області.

Читайте також: На незаконному видобуванні та зберіганні 15 кілограмів бурштину викрили жителя Вараського району

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.