Сб. Вер 21st, 2024

Приїхав до коханої і вирішив захищати її у лавах збройних сил України. На Рівненщині проходить реабілітацію доброволець з Грузії. Іноземець отримав важкі поранення на війні. Втратив зір та не може ходити. Поруч з ним наречена, яка допомагає у всьому. Але без громадянства Спартаку важко проходити лікування у медзакладах. Чи має право легіонер на реабілітацію в Україні, дивіться далі у сюжеті.

У госпіталі неподалік Рівного проходить реабілітацію поранений доброволець з Грузії. Спартак Лекіашвілі майже нерухомий і втратив зір. Його випадок називають надзвичайно складним.

Спартаку 24 роки. Приїхав в Україну заради коханої. Пара познайомилась майже два роки тому у Польщі. Туди дівчина виїхала з початком великої війни. Згодом вона повернулась додому. За нею в Україну приїхав і Спартак. Вирішив захищати кохану у лавах збройних сил України.

Він вірив у те, що він зможе і коли настав той день, що він домовлявся з командиром частини, він дав свої дані, готувався підписувати контракт, я зрозуміла, що це серйозно, що він дійсно піде, – розказує наречена Вікторія Славенко.

У складі інтернаціонального легіону Спартак Лекіашвілі три місяці воював на Луганщині. У травні відеозв’язком зробив коханій пропозицію. Дівчина погодилась. А вже за лічені години отримав важке поранення у голову і впав у кому на місяць. Вікторія знайшла Спартака у лікарні.

Вікторія з нареченим побувала у семи лікарнях України. Чоловік вийшов з коми, але втратив зір, рухомість і майже не говорить. Потребував реабілітації. Втім через відсутність посвідки на проживання в Україні, легіонера відмовлялись повноцінно лікувати. Скасували реабілітацію і в Норвегії.

Доброволець з Грузії приїхав на реабілітацію на Рівненщину. В обласному госпіталі спершу його лікувати власним коштом. Незабаром спільно з міграційною службою, видали йому довідку про те що він має право на тимчасове проживання в Україні.

Сьогодні він завдяки цій довідці зареєстрований в єдиній державній системі, що дало змогу заключити договір з сімейним лікарем. І тепер він має право на лікування та реабілітацію. Нам все оплачує національна служба здоров’я України, – зазначає начальник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик.

У госпіталі Спартак постійно займається з реабілітологами, терапевтами та психологами. Лікарі вже помітили прогрес. Впав мовний бар’єр.

Він почав нас краще розуміти, а ми його. Він почав нас чути, він з важкого стану перейшов до середнього ступеня важкості, – каже лікарка Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Павлина Косар.

Родина Спартакау у Грузії. Приїхати в Україну – не мають можливості. Вагомою для чоловіка є допомога нареченої. Вікторія постійно поруч. Підтримує і заспокоює.

Спартака чекає тривала реабілітація. Пара збирається їхати до Львова де іноземцю перевірять зір. Вікторія вірить, незабаром наречений поведе її під вінець і побачить у білій сукні.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.