Нд. Вер 22nd, 2024

На засіданні сесії, 22 грудня, депутати більшістю голосів вирішили звернутися до Кабіміну та ВРУ щодо збереження українського книговидання та книгорозповсюдження.

На думку авторів звернення, карантин, а потім повномасштабна війна призвели до зменшення обсягів видання книг та їх поширення. Це в той час, коли українська книга є один з ключових елементів формування національної свідомості.

За словами заступника голови Рівненської обласної ради та ініціатора звернення Олексій Бучинський, Верховна Рада України розуміє, що українська книга – це потужна зброя проти путінської денаціоналізації України, однак втілення змін в даній галузі постійно відтягується.

У зверненні депутати Рівненської обласної ради просять терміново ввести в дію зміни до Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в України».Для Рівненщини це питання актуальне ще й тому, що в області працює комунальне підприємство обласної ради «Рівнекнига» – єдине в Україні, яке займається книгорозповсюдженням. Воно об’єднує 5 книгарень і за 75 років роботи має постійних постачальників та покупців.

Як розповів директор підприємства Олександр Савчук, обсяг реалізованої продукції, в порівнянні з довоєнними роками зменшився утричі, при цьому комунальні платежі зросли. Чималим навантаженням для «Рівнекниги» є податки. У 2022 року підприємство сплатило до бюджету 2 млн грн.

Крім того, у 2022 році саме «Рівнекнига» однією з перших підтримала українські видавництва, які найбільше постраждали від російської агресії, і погодилися розмістити на своїх складах до чверті мільйона примірників книг, які вдалося вивезти з небезпечних територій.

Сьогодні, на жаль, підприємство перебуває на межі закриття, тому потребує підтримки. Відтак, окрім звернення до уряду та парламенту, депутати розглянули та проголосували проєкт рішення про підтримку фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Рівнекнига».
У ньому доручили Рівненській ОДА розробити та затвердити у 2024 році відповідну обласну програму та передбачити під неї фінансовий ресурс в обсязі 1  млн грн.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.