Сб. Лип 27th, 2024

Дата: 01.11.2023 09:00

Кількість переглядів: 10


Ініціативні підприємці зустрілися із в.о. міського голови Давидом Дідухом, щоб поставити актуальні запитання та озвучити своє бачення розвитку бізнесу в громаді. Перш за все, вважають представники ГО “Підприємці Костопільщини”, потрібно створити рівні умови для кожного підприємця. Чимало жителів громади займаються підприємницькою діяльністю не сплачуючи при цьому податків, адже не є оформлені. Відповідно підприємці поділяються на тих, хто сплатив за перше півріччя, зокрема, в міський бюджет 13 млн гривень і тих, хто жодної копійки для країни та свого міста не платить.

Гостро постало питання щодо витрачання бюджетних коштів на благоустрій та капітальні видатки, коли паралельно відбуваються ярмарки зі збором коштів на потреби ЗСУ, де саме підприємці беруть основну частину процесу і фінансових затрат на себе.

Напротивагу цьому, варто зазначити, що міська рада з бюджету за період повномасштабного вторгнення виділила вже понад 60 млн гривень. Також в.о. міського голови за власні кошти придбав дев’ять автомобілів для військових.

Озвучена була також проблема із хаотичним розміщенням МАФів без відповідних документів, що призводить до недобросовісної конкуренції.

Торкнулися і теми податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Нагадаємо, у вересні Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, за яким пропонується весь “військовий” ПДФО забрати у громад та спрямувати до державного бюджету.

“Якщо заберуть ПДФО військових, громада втратить значну частину ресурсів. Ми вже зараз працюємо над тим, щоб компенсувати це. На зустрічі подали слушну ідею щодо “відбілення” діяльності людей, які займаються підприємництвом. Якби кожен почав працювати офіційно, то надходження до бюджету однозначно зросли би”, – зазначив в.о. міського голови Давид Дідух.

Під час зустрічі зазначили, що саме зараз потрібно об’єднати зусилля, допомагати ЗСУ, скоротити витратити на інфраструктуру. Доцільно створити комісію або ініціативну групу за участі Костопільської міської ради, управління держпраці та податкової. Це дозволить проводити виявлення тих, хто працює неофіційно, не реєструється як ФОП і не платить податки. У підсумку, домовилися організовувати зустрічі з бізнесом регулярно та розширити коло залучених підприємців.


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.