Ср. Вер 25th, 2024

Рислінг, мабуть, є найбільш незрозумілим вином для вайнловерів. Сомельє, винні письменники, люди, які витрачають занадто багато своїх коштів на вино, як правило, люблять його і хочуть розширити свої смакові горизонти. І в списку вин для дослідження завжди є рислінг.

Він сяє в різних куточках світу та проявляє свій неповторний характер особливо цікаво в залежності від регіону вирощування. Він може бути як хрустким та сухим, так і солодким як нектар. І кожен його облік вам сподобається по-своєму.

Давайте дізнаємося декілька фактів про цей чудовий сорт.

Німецькі рислінги

Батьківщина рислінгу Німеччина відповідає всім критеріям ідеального регіону для нього. Цей сорт вирощують у всіх 13 виноробних регіонах країни і це найбільший у світі виробник рислінгу.

Серед найпівнічніших виноробних районів світу Німеччина вважається регіоном з «прохолодним кліматом». Порівняно з більшістю виноробних країн, виноградники Німеччини отримують менше сонячного світла протягом вегетаційного періоду та мають нижчу середню температуру. Основна кількість опадів випадає влітку та зменшується на останніх стадіях дозрівання, на відміну від типових моделей опадів у більшій частині південної Європи.

Повільно дозріваючий, рислінг призначений для регіонів, де він може повністю дозріти під осіннім сонцем, отримуючи користь від поживних речовин у ґрунті та розвиваючи свою характерну мінеральність і добре збалансовану кислотність.

Рислінг здатний процвітати в широкому діапазоні ґрунтів, але теплозберігаючі кам’янисті ґрунти на крутих ділянках, що виходять на південь уздовж річкових долин, забезпечують оптимальні умови, наприклад ті, що знаходяться вздовж пагорбів і долин річки Рейн та її приток. .

«Типовий» німецький рислінг має від світло-зеленувато-жовтого до світло-золотисто-жовтого кольору, легкий або середній, має яскраво виражену кислотність і відносно низький рівень алкоглю. Загальні аромати та смаки включають зелене яблуко, персик і лайм.

На крутих виноградниках Мозеля з прохолодним кліматом рислінг, як правило, делікатний і інтенсивно мінеральний, частково від сланцевого ґрунту, на якому він вирощується. Молоді вина можуть пахнути кременем, а зрілі вина можуть мати цікаві нотки бензину. Хоча бензин і вино можуть здатися дивним поєднанням, шанувальники вина відзначають і шукають цю якість у німецькому рислінгу!

Регіон Рейнгау в Німеччині відомий більш насиченим рислінгом зі структурованою кислинкою, тоді як Рейнхессен, що знаходиться безпосередньо на півдні, дає Рислінг з більш м’якою кислинкою, середнім тілом і смаком кісточкових фруктів. Далі на південь, у теплому сухому Пфальці, ви знайдете освіжаючий насичений рислінг зі смаком садових фруктів і земляними й пряними елементами.

З віком німецький рислінг чудово змінюється і в його ароматичноу профілі з’являються стільники, бджолиний віск, земляні спеції та цукати.

Не всі рислінги солодкі

Рислінг — це універсальне вино, оскільки воно може бути ароматним і сухим, солодким і багатим. Ось чому споживачі можуть бути збиті з пантелику — ми не знаємо, що ми купуємо, якщо етикетка не повідомляє нам про це. Зазвичай це не так. Але підказки є.

Рислінги з Австрії, Австралії та Нової Зеландії майже завжди сухі і рідкісні десертні вина зазвичай позначаються як такі. Сухі німецькі рислінги можуть бути позначені як “trocken”, а верхні розливи під назвою Erste Lage або Grosses Gewachs завжди сухі. Американські виноробні можуть виготовляти різноманітні стилі. Вони можуть бути позначені як сухі або напівсухі, що вказує на помірну солодкість, яку краще називати фруктовою. Зрештою, стиглі плоди солодкі на смак.

Або на задній етикетці може бути шкала, яка вказує на сухе, напівсухе, напівсолодке або солодке. Ця шкала була розроблена групою або виноробнями під назвою International Riesling Foundation, і вона трохи складніша, ніж здається. Відчутна солодкість вина залежить не лише від того, скільки цукру залишилося у вині після бродіння. Шкала IRF враховує цукор, кислотність і рівень pH вина, щоб визначити, наскільки солодким або сухим буде вино на смак.

Це чудове гастрономічне вино

Це прекрасний компаньйон до гострої азіатської кухні. Для цього підходить рислінг, особливо напівсухий варіант. Але ключем до вина є його фруктовість і кислотність, поєднання, що дорівнює універсальності.

Рислінг можна виготовляти в різних стилях, від низького до високого алкоголю, від сухого до солодкого, що включає у себе різні десертні варіанти.

Рислінг чудово поєднується з копченою рибою, салатами, каррі, навіть тушкованою яловичиною. Ну і якщо ви купите пляшку, яка виявиться занадто солодкою на ваш погляд, прибережіть її для солоного сиру чи десерту.

Рислінг чудово відображає терруар

Спілкування з німецьким виноробом може перетворитися на запаморочливу розмову про те, чим рислінг з виноградника на блакитних сланцях відрізняється на смак від рислінгу, вирощеного на червоному сланці. Але вам не потрібно бути геологом, щоб оцінити здатність рислінгу виражати своє походження.

Наведемо приклад серед рислінгів у США. У прохолодному кліматі, наприклад, на озері Фінгер у Нью-Йорку та на півострові Олд Мішн у Мічігані, рислінг набуває пісного, пікантного профілю. Тепліші клімати, такі як долина Колумбії в штаті Вашингтон або долина Напа, надають рислінгу більш насичений смак із більш стиглими фруктовими смаками.

Але є відмінності, і американський рислінг зараз особливо захоплюючий, оскільки винороби досліджують його різні вирази. Рислінги з озера Сенека в озері Фінгер, як правило, мають ніжну текстуру з акцентом цедри лайма, тоді як рислінги з сусіднього озера Кеука багатші.

Рислінг чудово старіє

Любителі вина, які ще є колекціонерами, повинні зберігати запас рислінгу у своїх підвалах. Ми схильні вважати, що білі вина досягають свого піку лише через рік чи два після урожаю, але кислотність рислінгу дає йому потенціал для тривалого життя.

Рислінг чудово пити поки він молодий, і смакувати, коли він старий.

Австрійський рислінг

Окрім спільної мови, Австрія та Німеччина мають низку однакових сортів винограду. В Австрії рислінг є найважливішим сортом винограду після грюнер вельтлінер у регіонах уздовж річки Дунай та його приток.

Відомо, що австрійський рислінг є сухим і чистим із відносно високим вмістом алкоголю, більш насиченим тілом і тривалим смаком, а також більш тропічним та інтенсивним, ніж німецький рислінг. Як і в багатьох регіонах Німеччини, найкращими місцями у Вахау, найвідомішому виноробному регіоні Австрії, є круті терасові південні схили долини річки. Рислінг також процвітає на таких же крутих терасах і берегах річок у Кампталі та Кремсталі.

Висновок

Сміливий і вишуканий смак рислінгу десятиліттями залишається однією з найбільш збережених таємниць винного світу. Однак популярність рислінгу неухильно зростає, оскільки любителі вина починають усвідомлювати його унікальний смак і універсальність. Якщо вам потрібне витончене та багате вино, ідеальне для осені, рислінг стане вашим новим найкращим другом.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.