Чт. Вер 19th, 2024

У своїй промові в Пекіні, присвяченій 10-річчю глобального інфраструктурного проекту Китаю, Сі розкритикував односторонні санкції, геополітичне суперництво та політику блоків. Хоча він не назвав жодної країни, ці зауваження були явними посиланнями до політики США щодо Китаю в останні роки, яку Вашингтон охарактеризував як зниження ризиків, але Пекін розглядає як спробу перешкодити його зростаючій потужності.

“Як говориться, коли ви даруєте троянди іншим, аромат залишається на вашій руці, – сказав Сі Цзіньпін. – Іншими словами, допомога іншим – це також допомога собі. Розгляд розвитку інших як загрози або прийняття економічної взаємозалежності як ризику не покращить власне життя і не прискорить розвиток”.

Виступаючи відразу після Сі, Путін похвалив цю ініціативу як таку, що узгоджується з метою Росії побудувати альтернативний світопорядок.

“Росію та Китай, як і більшість країн світу, поділяє прагнення до рівноправної та взаємовигідної співпраці… при повазі різноманіття цивілізацій та прав кожної держави до своєї власної моделі розвитку”, – сказав президент Росії.

За його словами, китайська ініціатива “Один пояс, один шлях” “логічно вписується у багатосторонні зусилля щодо зміцнення творчої та конструктивної взаємодії”.

Заяви на церемонії відкриття форуму “Один пояс, один шлях” свідчать про прагнення Китаю і Росії звернутися до економік, що розвиваються, так званого Глобального Півдня, що охоплює Південну Америку, Африку та Південно-Східну Азію. США та їхні союзники закликають ці країни підтримати порядок, що ґрунтується на правилах, який дозволив би їм об’єднатися з таких питань, як підтримка України у відсічі вторгненню Путіна.

“Один пояс, один шлях”

Ініціатива “Один пояс, один шлях” стала гарячою точкою між Китаєм і Заходом, а Італія – єдиний член “Великої сімки”, яка підписала офіційну угоду про співпрацю з Пекіном, – дала зрозуміти свій намір вийти з нього до кінця року. Тим не менш, Сі, як і раніше, вважає програму привабливою для країн, що розвиваються, які можуть використовувати гроші Китаю і не бачать необхідності займати певну позицію з таких питань, як права людини та територіальний суверенітет.

Для Путіна це рідкісна подорож за кордон після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за воєнні злочини в Україні. Його візит є демонстрацією підтримки ініціативи “Один пояс, один шлях” і наголошує на тісних зв’язках Москви з Пекіном.

Пекін надавав дипломатичну та економічну підтримку Росії, допомагаючи пом’якшити наслідки західних санкцій для Москви. Востаннє Путін відвідував Китай на зимових Олімпійських іграх у лютому того ж року за кілька тижнів до вторгнення в Україну. На цій зустрічі два лідери домовилися про “безмежну” дружбу і підписали низку довгострокових угод про постачання енергоносіїв.

Форум у Пекіні

Сі Цзіньпін назвав “Один пояс, один шлях” безпрограшним рішенням для Китаю та країн-учасниць. За його словами, документи про співпрацю підписали понад 150 країн та понад 30 міжнародних організацій.

В офіційному документі, опублікованому раніше цього місяця, Пекін назвав цю ініціативу альтернативою переважаючої глобальної економічної моделі, в якій “домінують кілька країн”, позиціонуючи себе як лідера світу, що розвивається.

Однак на захід приїхало менше іноземних лідерів порівняно з двома попередніми самітами, у 2017 та 2019 роках, що свідчить про те, що інтерес до ініціативи послабшав. Серед учасників – президент Індонезії Джоко Відодо,прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, прем’єр-міністр Єгипту Мостафа Мадбулі, президент Кенії Вільям Руто та президент Чилі Габріель Боріч.

Сі Цзіньпін та Путін провели переговори в кулуарах форуму. Китайський лідер заявив, що політична взаємна довіра між двома країнами продовжує поглиблюватися, а обсяг двосторонньої торгівлі досяг рекордного рівня.

“За 10 років, що минули з 2013 року, ми з паном президентом зустрічалися 42 рази і встановили добрі робочі відносини та глибоку дружбу”, – сказав Сі Цзіньпін. Китай готовий працювати з Росією, щоб “захистити міжнародну справедливість і справедливість і зробити внесок у загальний розвиток світу”.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.