Сб. Лип 27th, 2024

Чи є у всесвіті планета-двійник Землі

“Астрономи намагаються знайти планету схожу на Землю, але “рідної сестри” ще не знайшли. Є планети з твердими поверхнями – тобто екзопланети, які обертаються біля інших зірок, а не біля Сонця. Але планета схожа на Землю точно є і ми її обовязково знайдемо. Але от чи є вже там життя – це складніше питання… Зараз нові телескопи – Джеймс Вебб і наступні покоління будуть зосереджувати увагу на цьому питанні”, – пояснив науковець.

Він додав, що з 60-х років є програма пошуку радіосигналів від інших цивілізацій, радіотелескопи за цим спостерігають. А є інший варіант для пошуку позаземного життя – треба вивчати атмосферу інших планет.

“Якщо ми знайдемо там газ, який на Землі може зявитись тільки в наслідок діяльності людини, це може бути свідченням, що хтось там таки є. Це не буде 100% доказом, що там є розумні істоти, бо можливо там відбуваються якісь процеси, природні для цих умов”, – розповів Крячко.

Науковець наголосив, що складніше питання – виявлення розумного життя.

“Зараз відкрили близько 10 тисяч планет, а насправді їх мільйони у нашій галактиці, а у всесвіті таких галактик багато. Чому ж з нами ніхто не звязався за цей час? Це так званий парадокс Фермі”, – додав астроном.

Цей парадокс у тому, що всесвіт настільки великий, що у ньому точно мало б існувати ще якесь життя, а те, що люди його не знаходять – парадоксально.

“Землі близько 4,5 мільярда років, а є зорі, яким 10 мільярдів і біля них планети виникли можливо значно раніше за Землю. Відповідно, цивілізації на них могли з’явитись раніше за нашу. Вони б вже могли освоїти свою планетну систему і літати між зорями, і до нас прилетіти, але їх немає. Ось це парадокс Фермі”, – пояснив науковець.

Чи може існувати позаземне життя

“Я вважаю, що там щось має бути. Якщо просте життя – то 100%. А чому нема проявів цивілізації, то тут можна вже гадати. Можливо тривалість їхнього життя та існування коротка. Мабуть, і земляни самі себе знищать, якщо ми будемо так себе поводити – із Землею, природою, і з людством у цілому. У нас забруднені води та атмосфера. Ми не дбаємо про довкілля належним чином”, – каже астроном.

Він зазначає, що може бути багато причин, що людство дійде до цієї межі. Водночас додає, якщо людство правильно розвивалось і не воювало, то змогло б колонізувати навіть Марс та Місяць.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.