Пн. Вер 16th, 2024

23.11.23

Павло Невесенко, Володимир Захаров

Збирають роботів, аби зберегти навчальний заклад. Мова йде про Клеванську санаторну школу, де навчаються діти з серцево-судинними захворюваннями. Заклади такого типу, у 2025 році перестануть фінансуватися державою, відтак у Клевані вирішили додати гуртків і у школі відкрили клас робототехніки. Аналогів його немає на Рівненщині, адже окрім конструювання, вони всебічно розвивають дітей. У чому особливість і яка методика навчання, знає Павло Невесенко.

Ось так розпочинається урок робототехніки у Клеванській санаторній школі. Складений робот який функціонує за спеціальним програмуванням, розбирають. Потому діти покроково мають зібрати усі деталі за допомогою підказок на екрані.

Групу дітей поділили на дві команди. Кожна з них має зібрати свої частинки. Окрім цього діти ведуть відеофіксацію роботи, аби потім створити відеоролики. Це є невіддільним елементом навчання розповідають у закладі. Софія, Віталіна та Макар чітко розділили фронт робіт між собою.

П’ятикласниця Аріна зізнається при зібранні такого робота треба бути зосередженою та уважною. Кожна деталь важлива, якщо щось пропустиш робот не зможе виконувати задані команди. Додає, командна робота у процесі – найважливіша.

Такий гурток робототехніки у Клевані відкрили місяць тому. Ідею запозичили в колег з Черкас. Аналогів подібних класів на Рівненщині немає. Бо в процесі роботи діти займаються не лише конструюванням, а й додатково вивчають математику, інформатику та інші предмети. До прикладу сьогодні робот має їздити на велосипеді, відтак на початку Віталій Переходько розповідає діткам історію виникнення двоколісного. Вчитель зізнається, такий комплекс навчальної програми дозволяє діткам набувати не лише інтелектуальних знань, а й розвиває моторику.

У Клеванській санаторній школі навчається близько трьохсот дітей з серцево-судинними захворюваннями. Заклади такого типу у 2025 році мають припинити свою діяльність згідно з чинним законодавством. Очільниця школи Олена Амельянович зізнається, вирішили трансформувати навчальну програму, аби зберегти заклад для діток. Бо тут вони не лише навчаються, а й отримують реабілітаційні послуги. Відтак і вирішили відкрити клас робототехніки.

Після тривалої клопіткої роботи діти таки зібрали робота. Втім, до кінця не впевнені буде виконувати він задані команди чи ні.

Як виявилось в процесі конструювання робота діти допустили помилку, відтак довелося виправляти ситуацію. Врешті чудо техніки таки поїхало на двоколісному.

Зупинятися на даному етапі в Клеванській санаторній школі не збираються. Далі перейдуть до більш складних завдань. Зовсім скоро у закладі хочуть друкувати різноманітні деталі на 3D Принтері та Конструювати дрони. Бо переконані, школу такого типу варто зберегти для дітей.

Читайте також: Викрав із магазину понад 18 тис. грн: чоловіку з Вараша загрожує черговий строк за ґратами

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.