Сб. Лип 27th, 2024

Дата: 04.10.2023 09:10

Кількість переглядів: 15


3 вересня відбулося засідання робочої групи щодо розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) Костопільської міської територіальної громади до 2030 (2050) року.

Заступники міського голови Юрій Кузнюк та Сергій Герук, керівники структурних підрозділів міської ради, працівники виконавчих органів місцевого самоврядування та керівники комунальних підприємств заслухали запрошеного національного експерта України  Віталія Волкова.

Зокрема, 3 вересня Віталій Волков проінформував, що відповідно до умов підписання рішення щодо приєднання до європейської ініціативи “Угода мерів” наступним кроком буде розробка стратегічного документу – “Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату Костопільської міської територіальної громади до 2030 (2050) року”; окрім цього експерт окреслив конкртні дії та заходи щодо розробки даного Плану.

Віталій Волков, Національний експерт проєкту в Україні.

В проекті надає консультативну підтримку громадам-підписантам Угоди мерів у складанні базового кадастру викидів, визначенні цілей та розробки заходів з пом’якшення наслідків кліматичних змін, моніторингу виконання ПДСЕРК.

Нагадуємо, сьогодні в громаді розробляються два важливих стратегічних документа:

  • Стратегія розвитку – документ, що визначає більш економічний шлях розвитку громади
  • План дій сталого енергетичного розвитку ка клімату (ПДСЕРК) – документ, у якому визначається кліматична політика міста, що направлена на сталий енергетичний розвиток і запобігання небажаним змінам клімату шляхом скорочення викидів СО2.

УГОДА МЕРІВ

Угода мерів – це найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на локальному рівні. Європейська ініціатива Угода мерів об’єднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно взяли на себе зобов’язання по досягненню кліматичних і енергетичних цілей Європейського Союзу.

Міста-підписанти Угоди мерів зобов’язуються вжити заходів для досягнення мети скорочення викидів парникових газів в ЄС щонайменше на 30% до 2030 року і виробити спільний підхід до вирішення проблеми пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них.

22 квітня 2021 року Костопільська міська рада 8 скликання на 5 сесії прийняла рішення № 155 щодо приєднання до європейської ініціативи “Угода мерів”. Так, 22 квітня 2021 року Костопільська міська територіальна громада стала містом-підписантом Угоди мерів. Відповідно до процедури міська рада взяв на себе зобов’язання підготувати до 22 квітня 2023 року “План дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року”. У зв’язку з повномасштабним вторгнення РФ багато реєстрів було закриті, тому подачу документа пролонгували до 22 січня 2024 року.

Про УГОДу МЕРІВ

 
Чому Костопільська міська рада приєдналася до Угоди мерів?
  • Перш за все, це інструмент який дозволяє поліпшити екологічну ситуацію і підвищити енергетичну безпеку;
  • Можливість скористатися різними механізмами технічної та фінансової підтримки;
  • Можливість застосувати у себе кращий досвід інших учасників Угоди мерів або поділитися власним досвідом з іншими містами;
  • Врешті поліпшити якість життя мешканців і зробити міста привабливими для проживання.
Які завдання міста-підписанти Угоди мерів зобов’язуються виконувати?
  • Підготувати Базовий кадастр викидів і провести Оцінку ризиків і вразливості до змін клімату;
  • Розробити та подати План дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) впродовж двох років від вищевказаної дати прийняття рішення міською радою, інтегрувати ідеї щодо запобігання змін клімату та адаптації у відповідні політики, стратегії та плани;
  • Впровадити заходи передбачені в Плані дій та регулярно подавати Звіти про його реалізацію з метою його оцінки, моніторингу та перевірки;
  • Обмінюватись досягнутими результатами, напрацюваннями та досвідом з іншими місцевими та регіональними органами влади в рамках ЄС та поза його межами, шляхом безпосередньої співпраці та рівноправної взаємодії.
Основні сектори, які охоплює Угода мерів:

Що таке План дій сталого енергетичного розвитку і клімату (ПДСЕРК)?

Одним із найважливіших документів, який повинен розробити та впровадити кожен підписант Угоди мерів, є План дій зі сталого енергетичного розвитку і клімату (ПДСЕРК), що визначає основні кроки, які муніципалітет зобов’язаний вжити для виконання політичних зобов’язань, взятих на себе при підписанні цієї європейської ініціативи.

План дій (ПДСЕРК) – це ключовий документ, в якому представлено те, яким чином Підписант Угоди буде реалізовувати заплановані дії і досягати своїх цілей. В Плані повинні бути чітко визначені цілі і завдання, заплановані заходи і терміни їх реалізації, а також розподілені обов’язки і очікувані результати.

НАШІ НАПРАЦЮВАННЯ ПО ПДСЕРК

На сьогодні наші напрацювання виглядають так.

Ми маємо:

  1. Характеристику громади:
  • Географічне розташування
  • Кліматичні умови
  • Характеристика розвитку людських ресурсів
  • Оцінка економічного потенціалу громади
  • Огляд бюджету міста
  1. Збір даних споживання усіх видів енергії (електрика, тепло, газ, скраплений газ, мазут, дизель, бензин, вугілля, викопне паливо, інше) та води.
  • Бюджетними установами
  • Комунальними установами
  • Житловими будинками
  • Третинні будівлі (сфера обслуговування)
  • Міське громадське освітлення
  • Комунальний автопарк
  • Громадський транспорт
  • Приватний та комерційний транспорт (є труднощі)
  1. Переведення усіх видів спожитої енергії у викиди СО2.

Ми працюємо над:

1. Розробкою заходів для досягнення поставленої мети: зменшити викиди СО2 на 30% до 2030 року.

2. Визначаємо джерел фінансування ПДСЕРК та формування інвестиційного каталогу.

3. Також у співпраці з ГО «Екоклуб» міська рада розробляє оцінку ризиків та вразливості до зміни клімату, а також заходи з адаптації громади до зміни клімату

Зібрана робоча група з питань розробки ПДСЕРК, яка створена розпорядження міського голови № 56-р від 21.02.2023.


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.