Сб. Лип 27th, 2024

У 2023 році на Рівненщині було реалізовано міжнародний проєкт “Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth. Наша область стала пілотною, де в рамках цієї ініціативи відкрили чотири Центри психосоціальної підтримки в кожному із чотирьох районів Рівненщини, а саме: у Здолбунівській, Дубенській, Сарненській та Вараській громадах. Про це повідомляють в Рівненській обласній раді.

Це стало можливим завдяки підтримці Фонду міжнародної солідарності у партнерстві з BGK, Європейською комісією та за підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Також проєкт співпрацює з двома міністерствами: Міністерство соціальної політики України та Мінветеранів.

Головне завдання таких Центрів — допомогти українському суспільству подолати наслідки війни. Тож у кожному з них працює мультимедійна команда фахівців у складі психологів та психіатра. Вони консультують та надають підтримку різним категоріям населення, але передусім військовослужбовцям, учасникам бойових дій, родинам загиблих чи зниклих безвісти бійців, внутрішньо переміщеним особам, – йдеться у повідомленні.

Про підсумки реалізації проєкту PRO_MentalHealth та перспективи співпраці у 2024 році говорили сьогодні під час засідання Наглядової ради з його реалізації на Рівненщині, участь в якому взяв заступник голови обласної ради Віталій Ундір.

Свою роботу Центри психосоціальної підтримки розпочали у вересні 2023 року. За чотири місяці, тобто до кінця грудня, тут безоплатно надали 5136 консультацій. Окрім психологічної та психіатричної підтримки, тут також надавали інформаційно-консультативні та правові послуги.

Найчастіше за допомогою зверталися особи, які постраждали від війни – вони складають 36% всіх звернень, 33% – це члени сімей ветеранів, УБД, а також родини загиблих військовослужбовців. 22% звернень надійшли безпосередньо від військових та від учасників бойових дій. Решта – це звернення від ВПО та робота з державними службами внутрішньої безпеки (поліція та інші служби безпеки та правопорядку), – каже координаторка проєкту Тетяна Сірик.

У 2024 році PRO_MentalHealth продовжить співпрацю з Рівненщиною, а в Центрах психосоціальної підтримки розширять спектр послуг. Так у Вараському центрі планують надавати безоплатну юридичну допомогу військовим, а в Сарненському — розвивати напрямок фізичної реабілітації. Першим кроком тут стало створення кабінету фізкультурно-спортивної реабілітації.

Збільшення напрямків роботи стало можливим завдяки участі центрів в різних урядових та грантових проєктах. Підтримку надають і місцеві громади. Так, обсяг фінансування центрів психосоціальної підтримки з місцевих бюджетів коливається від 1,9 млн до 3,7 млн грн.
Крім того, експерти проєкту констатують, що все більше громад виявляють зацікавленість створити такі центри у себе,
– пояснює Тетяна Сірик.

І це дуже важливо, зважаючи на статистику, якою оперують фахівці. Зокрема, про те, що 55% жителів Рівненщини перебувають у пригніченому стані через війну. Загалом же психологічної підтримки з цієї ж причини потребує 15 млн українців.

Створення таких просторів важливе ще й тому, щоб долати суспільні стереотипи про візити до психологів та психіатрів. Особливо вони стійкі в сільській місцевості, коли люди зволікають з візитами до фахівців, бо бояться, що про це дізнаються рідні та знайомі. І цей міф про порушення приватності також треба розвінчувати – переконані в проєкті PRO_MentalHealth.

Читайте також: На Рівненщині відкриють Лабораторію нематеріальної культурної спадщини

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.