Сб. Лип 27th, 2024

02.01.24

Владислав Стецюк, Володимир Захаров

Він загинув майже 70 років тому та вороги його бояться і нині. У Рівному відзначили 115 років від дня народження Степана Бандери. У краєзнавчому музеї зібралися десятки рівнян та гостей міста, аби згадати здобутки борця за свободу українського народу. На заході побував Владислав Стецюк.

Це одна з останніх промов провідника ОУН Степана Бандери. 1 січня рівняни відзначали 115 років від дня народження борця за незалежність України.

Степан Бандера був лідером українських націоналістів. Він став відомим як один з очільників ОУН, організації, яка протистояла як радянському, так і польському владарюванню на території України. Степан Бандера виступав за створення незалежної української держави.

Після виходу з Заксенгаузена, Степан Бандера продовжив боротьбу за незалежність України від радянського ворога.

15 жовтня 1959 року в під’їзді будинку на вулиці Крайтмайр, 7 в Мюнхені о 13:05 знайшли ще живого, залитого кров’ю Степана Бандеру. Медична експертиза виявила, що причиною смерті була отрута. Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціаніду калію. Та навіть після смерті, провідника української нації бояться вороги.

Життя і діяльність Степана Бандери є складним та суперечливим епізодом в історії України. Та для мільйонів українців він залишається Героєм, що до останнього вів боротьбу за незалежність України. Нині, його справу продовжують українські військові, які щодня боронять терени країни.

Читайте також: Дубенські патрульні супроводили до лікарні чоловіка

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.